Papa Franjo imenovao stručnjaka za mafiju glavnim vatikanskim sucem

Papa Franjo je imenovao talijanskog stručnjaka za mafiju kao novog glavnog suca vatikanskog kaznenog suda, uslijed izvještaja o novom velikom skandalu.

Umirovljeni sudac Giuseppe Pignatone imenovan je novim čelnikom kaznenog suda, priopćio je vatikanski ured za medije.

Do sada je bio glavni tužitelj Rima

Pignatone (70) je do početka ove godine bio glavni tužitelj Rima. Na toj se funkciji proslavio zbog otkrivanja korupcijskog skandala poznatog kao “Mafia capitale”.

Novi glavni sudac bi se u Vatikanu uskoro mogao suočiti s novim slučajem korupcije, prema pisanju nekoliko talijanskih medija, uključujući tjednik L’Espresso.

Taj je medij u srijedu pisao kako je nakon pretraga u utorak u vatikanskom Uredu za financijsko informiranje (AIF) zbog neregularnih financijskih transakcija vrijednih milijune eura privedeno petero zaposlenika.

Među njima je i Tommaso di Ruzza, ravnatelj te institucije, kao i monsignor Mauro Carlino, čelnik dokumentacijskog centra u Državnom tajništvu.

Istraga luksuznih nekretnina i zloupotrebe papina novca

Ostali, među kojima je jedna žena, obavljali su niže dužnosti u Državnom tajništvu, važnom dijelu vatikanske administracije.

Istraga se bavi investicijama u luksuzne nekretnine u Londonu i zloupotrebom novca iz papine osobne humanitarne zaklade Petrov novčić, pišu L’Espresso i drugi mediji.

Vatikan još nije komentirao aferu osim što je u utorak priopćio kako su vatikanski tužitelji zaplijenili dokumente i elektroničke materijale iz kurije i AIF-a./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije