PALMER: Posao političkih čelnika u BiH je postizanje kompromisa; BiH treba dobiti snažnije institucije

  1. Novi specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer za Al Jazeeru je kazao da je njegova misija pomoći zemljama u regiji kako bi brže napredovale u europskim i euroatlantskim integracijama, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Upitan zašto je baš u ovom trenutku uslijedilo njegovo imenovanje od strane američke vlade Palmer kaže da je u posljednje vrijeme bilo dosta govora o tome da SAD nije dovoljno angažiran na području Zapadnog Balkana.

-Ovo je naš odgovor jer želimo pokazati posvećenost i ozbiljne namjere. Surađujemo s europskim partnerima i saveznicima, a cilj nam je mir i stabilnost u regiji, pojašnjava Palmer.

Govoreći o odnosu Srbije i Kosova te zastoju u pregovorima između dvije strane Palmer ističe da vrijeme ističe te da je potrebno uključiti Srbiju, Kosovo, SAD i EU i ostale zemlje regije kada je riječ o stabilizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

“U idealnom bi slučaju u središtu trebao biti sporazum o međusobnom priznanju između Beograda i Prištine. Nadamo se da ćemo uspjeti vratiti strane za pregovarački stol kako bi Kosovo ukinulo pristojbe (na robu iz Srbije i Bih, op. a.), a Srbija obustavila aktivnosti kada je riječ o ukidanju priznanja Kosova”, naglašava Palmer.

Upitan o situaciji u BiH, koja ni nakon 11 mjeseci od izbora nema novu vlast, Palmer je istaknuo kako bi želio da BiH dobije jače institucije.

“Važno je imenovati vladu u BiH. Također je važno da ona postane predana politikama na državnoj razini, što uključuje napredak na putu ka EU i NATO-u. Posao političkih čelnika je postizanje neophodnih kompromisa. Podržavamo te napore i željeli bismo dase trenutni zastoj riješi što prije”, rekao je Palmer.

Komentirajući najavu člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika o tome da će se, ako sporazum o formiranju vlasti na razini BiH povući iz zajedničkih institucija i vratiti nadležnosti Republici Srpskoj, Palmer ističe da je takva politika krajnje žalosna.

“Dodik ne bi trebao prijetiti da će podrivati ključne institucije u BiH, ako ne bude sve po njegovom u političkim pregovorima. Nadam se da će se Dodik uključiti u pregovore u dobroj volji i da će postići kompromise neophodne za napredak zemlje”, rekao je Palmer./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Osnovana podružnica HKDU BiH

- Budući da se bliže Lokalni izbori 2020.godine, vrijeme je da svi ozbiljno i odgovorno pristupimo pripremama, pa u tome kontekstu, sa zadovoljstvom možemo...