SARAJEVO

PALMER I EICHORST: Donositelji odluka još nisu ponudili rješenje za izmjene Izbornog zakona

Specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst danas su u Sarajevu s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i nevladinih organizacija razgovarali o izbornom procesu u BiH.

Zaključili su da od donositelja odluka još nema ponuđenog rješenja, te da SAD i Europska unija snažno podržavaju proces koji treba dovesti da se naredni izbori održe na korektan i demokratski način.

– Mi smo tu da podržimo nastojanja postizanja dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornog reformi. SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma veoma važna za funkcionalnost institucija BiH na kretanju BiH putem naprijed ka europskim i euroatlanskim institucijama – rekao je Palmer.

S nevladinim organizacijama, kaže, razgovarano je o integritetu izbornog procesa, te smatra važnim da izbori u BiH budu korektni i transparentni, kao i da se vrati povjerenje građana.

– Vrijeme nam ističe da bi se osigurale kredibilne izmjene i dopune Izbornog zakona. Cilj je osigurati održavanje izbora u listopadu naredne godine na način koji je pravičan, transparentan, nediskriminatoran uz punu funkcionalnost institucija. Još uvijek ništa u ovom trenutku nije razmatrano u smislu nekih konkretnih prijedloga niti smo došli do nivoa detalja iz razloga što težimo jednom što transparentnijem i inkluzivnijem procesu koji će uključiti sve one koji su relevatni – kazala je Eichhorst.

Predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar ističe da s obzirom na političku klimu u BiH i predstavnici međunarodne zajednice traže moduse kako bi našli mogućnost da uvjere bh. političare o nužnosti izmjena Ustava i Izbornog zakona.

– Ukazali smo na probleme organizacijske prirode i na činjenicu da sve izmjene koje treba da uslijede moraju da se dese veoma brzo. Izbora mora biti i sve druge bi bilo sunovrat demokraciji – naveo je Bakalar.

Izvršna direktorica Transparency International u Bosni i Hercegovini Ivana Korajlić kaže da cijeli ovaj proces pregovora oko izborne reforme ne daje razlog za nikakav optimizam.

– Mislim da je vrijeme poprilično isteklo. Pitanje je na koji način i kako će se postići bilo kakav dogovor imajući u vidu da imamo samo nekoliko mjeseci do raspisivanja izbora. Upozoravamo da je sama transparentnost cijelog ovog procesa nedovoljna. Nemamo konkretnih informacija o kakvih se rješenjima trenutno pregovara sa liderima tri ključne političke stranke u BiH. To otvara prostor za različite manipulacije – rekla je Korajlić.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom naglasio je da izborna reforma mora biti apsolutno transparentna.

– Svjedoci smo da od političkih lidera čujemo različite izjave, nikad jedinstvene. To stvara zabunu kod građana BiH. Izmjene Izbornog zakona moraju se što prije napraviti – poručio je Šehić./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije