KURTI VIŠE NIJE PREMIJER

Pala kosovska vlada

Kosovski parlament izglasao je sinoć nepovjerenje vladi premijera Albina Kurtija, što je dovelo do političke krize u vrijeme dok se ta zemlja bori protiv širenja koronavirusa.

Za nepovjerenje vladi glasala su 82 zastupnika u 120-članom parlamentu, i to na zahtjev koalicijskog partnera Demokratske lige Kosova manje od dva mjeseca od dolaska na vlast.

Nejasno je kako će vlada nastaviti raditi s obzirom na to da izbori ne mogu biti održani dok traje epidemija koronavirusa.

Kurtiju, vođi nacionalističke stranke Vetëvendosje, koji je preuzeo dužnost prije samo sedam tjedana, i čelniku stranke lijevog centra Demokratske lige Kosova Isi Mustafi trebala su četiri mjeseca nakon listopadskih izbora da sklope koaliciju.

Odnosi su im od početka bili loši, a izbijanje koronavirusa samo ih je pogoršalo. Očigledno nepopravljivi rascjep pojavio se prije tjedan dana kada je Kurti odbio prijedlog predsjednika Hashima Thaçija da se proglasi izvanredno stanje zbog epidemije. Thaçijeva Demokratska stranka (PDK) treća je najjača u parlamentu./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije