Sve vijesti

'SMRTNA KAZNA'

Pakistan započinje masovnu deportaciju Afganistanaca koji su pobjegli od Talibana

Pakistan je započeo masovnu deportaciju Afganistanaca bez dokumenata koji ilegalno borave u zemlji, uključujući tisuće ljudi koji su pobjegli od talibanske vlasti i kojima prijete progoni Talibana nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana prije dvije godine.

U listopadu je pakistanska vlada dala rok za 1.7 milijuna afganistanskih izbjeglica koji žive u zemlji da do 1. studenog dobrovoljno napuste zemlju ili će se suočiti s uhićenjem i prisilnom deportacijom. Policija je također upozorila stanodavce da izbjegavaju iznajmljivanje domova izbjeglicama bez dokumenata.

“Danas smo se oprostili od 64 afganistanska državljanina koji su započeli svoje putovanje kući”, objavio je na Twitteru pakistanski ministar unutarnjih poslova uz video skupine Afganistanaca koji se ukrcavaju u autobus. “Ova akcija je dokaz pakistanske odlučnosti da vrati u domovinu sve osobe koje borave u zemlji bez odgovarajuće dokumentacije”, dodao je.

Videozapisi koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju kako buldožeri sravnjuju sa zemljom kuće afganistanskih izbjeglica prekrivene blatom, dok žene, muškarci i djeca to promatraju u očaju. Mnogi su od njih rođeni, vjenčali se i dobili djecu u istom selu koje je sada uništavano, piše CBS.

Deportacije nakon pojačanih napada

U četvrtak su tisuće siromašnih i iscrpljenih izbjeglica i njihovih obitelji pohrlile prema granicama, strahujući od pritvaranja i prisilne deportacije od strane pakistanske vlade. Fotografija afganistanskog djeteta vezanog užetom iza kamiona u pokretu dok maše postala je viralna, pokazujući tragediju života izbjeglica.

Uz agencije za pomoć izbjeglicama u Afganistanu, talibanske vlasti također su osnovale povjerenstvo za pružanje osnovnih usluga povratnicima, uključujući privremeni smještaj, hranu, zdravstvene usluge i prijevoz do njihovih odredišta. Kamioni talibanske vojske bili su krcati izbjeglicama koje su s granice krenule u svoje pokrajine.

Islamabad je najavio deportaciju afganistanskih izbjeglica nakon što je militantna skupina poznata kao Tehrik-e-Taliban Pakistan, ili TTP, pojačala napade u Pakistanu u posljednje dvije godine. Islamabad je dugo optuživao afganistanske talibane, sada de facto afganistansku vladu, da podupiru TTP, što afganistanski talibani poriču.

Deportacija je “smrtna kazna”

Među onima koji su primili obavijesti o deportaciji bili su neki od najranjivijih ljudi, uključujući aktiviste za ženska prava, glazbenike i ljude koji su radili za vladu u Kabulu, a koju su podupirale SAD prije nego su talibani preuzeli vlast 2021.

Naredba o deportaciji “za njih je smrtna kazna”, rekao je Lanny Cordola, američki glazbenik, za CBS News u telefonskom intervjuu iz Pakistana. “Čini se kao da ponovno proživljavamo ovu noćnu moru.”

Kada je Afganistan pao u ruke talibana 2021., Cordola koji je u Afganistanu vodio školu sviranja za djevojčice, uspio ih je premjestiti u Pakistan. Mnogi od njih bili su bez vize. Djevojke, sada poznate kao Miraculous Love Kids, postale su poznate po sviranju u rezidencijama veleposlanika u Islamabadu i poznate su u glazbenoj zajednici po svojim pjesmama.

“Ako Talibani saznaju da su te djevojke s Amerikancem učile glazbu i svirale sa zapadnjacima, mogle bi biti ubijene. Oni nemaju problema s ubijanjem djevojaka ili udavanjem za Talibane. To bi za njih bila potpuna katastrofa”, rekao je Cordola.

UN: Krajnje smo uznemireni

Dužnosnici Ujedinjenih naroda rekli su da su “krajnje uznemireni” pakistanskim kolektivnim kažnjavanjem gotovo 2 milijuna afganistanskih izbjeglica kako se približava zima, te su izrazili zabrinutost zbog kršenja prava ugroženih.

“Vjerujemo da će mnogi od onih koji se suočavaju s deportacijom biti izloženi ozbiljnom riziku od kršenja ljudskih prava ako budu vraćeni u Afganistan, uključujući proizvoljno uhićenje i pritvaranje, mučenje, okrutno i drugo neljudsko postupanje”, rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog tjedna

U BiH preovladava pretežno sunčano vrijeme. Niske naoblake ili magle jutros je bilo na jednom dijelu istoka Bosne i Krajini. Temperature zraka izmjerene u 10:00...