Pad prodaje električnih auta pogodio je i Teslu, dionice padaju

Pad potražnje za električnim autima polako se manifestira i sporijim rastom, pa čak i padom prodaje, a to je osjetila i Tesla. Njoj nije pomogla ni konstantna politika snižavanja cijena, kojom je svoju prodaju znatno podigla u posljednje dvije godine i time uvelike nadmašila sve konkurente.

Prema prognozama 11 financijskih analitičara, investitori očekuju da će Tesla isporučiti 457.000 vozila u prva tri mjeseca 2024. godine, javlja CNBC. Iako ova projekcija još uvijek znači rast od 8 posto, to nije ni približno tako dobro kao 36 posto rasta u prvom kvartalu prošle godine, piše 24sata.

No neki uopće ne vjeruju da će se Teslina prodaja povećati. Mnogi analitičari smatraju da će isporuke na dva Teslina najvažnija tržišta, Kini i SAD-u, pasti za oko 5 posto u prvom tromjesečju ove godine, izvještava The Wall Street Journal. Iako su isporuke u Europi porasle, neki analitičari su zabrinuti da bi ukupna prodaja Tesle mogla pasti prvi puta od proljeća 2020. godine.

Usporavanje rasta može se pripisati nekoliko čimbenika. Prije svega, Tesla se suočava sa pojačanom konkurencijom u globalnom sektoru električnih vozila, posebno u Kini, gdje ju je BYD nadmašio kao najprodavaniji brend električnih vozila u četvrtom kvartalu 2023. godine

Analitičari također ističu da Muskovo ponašanje i politički stavovi mogu odvratiti kupce električnih vozila u SAD-u. Tradicionalno, oni koji su zainteresirani za vozila s niskom emisijom imaju tendenciju da politički naginju lijevo. Međutim, od pandemije i njegove akvizicije Twittera (sada X), Musk se suočavao s kritikama zbog dopuštanja govora mržnje na platformi, zanemarivanja rješavanja problema rasizma u svojim tvornicama, promicanja teorija zavjere i desničarske retorike o imigraciji i Woke pokretu.

No problemi s prodajom nisu samo razlog potražnje kupaca. Problemi s proizvodnjom tu su također odigrali svoju ulogu. Osim obustave rada u Njemačkoj zbog napada ekoloških aktivista, problemi su i usporavanje opskrbnih linija povezanih s napadima u Crvenom moru, ali i prelazak na obnovljeni Model 3 u američkoj tvornici u Fremontu.

Očekivanje slabijeg rasta ili pada prodaje i drugi čimbenici doveli su do pada cijena dionica Tesle od skoro 30 posto u prva tri mjeseca ove godine. Po kretanju cijene dionice na burzi Tesli je ovo bilo najgore tromjesečje za od kraja 2022. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img