Ovogodišnji travanj najtopliji u povijesti, nastavljaju se obarati rekordi

Svijet je upravo doživio najtopliji travanj ikada izmjeren, čime se produljio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oboren temperaturni rekord, izvijestila je danas služba EU za praćenje klimatskih promjena.

Svaki mjesec od lipnja 2023. bio je najtopliji na planetu ikada izmjeren i zabilježen, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S).

Uključujući travanj, prosječna globalna temperatura bila je najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 Celzijev stupanj više od prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, naveli su znanstvenike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sustavu, odnosno svjedočimo li velikoj promjeni klimatskog sustava.

Emisija stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni je uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci prirodni fenomen el niño, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, također je povisio temperature.

U travnju su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više tisuća smrtnih slučajeva.

Klimatolog Hayley Fowler sa sveučilišta u Newcastleu rekao je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariškog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svijet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže raditi na smanjivanju emisije štetnih plinova kako bi porast globalne temperature zadržao ispod 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img