Ovo su namirnice koje skraćuju život

Rezultati velikog istraživanja francuskih znanstvenika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu ekstremno prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog kruha, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina, izložene povećanom riziku od preuranjene smrti.

Ali, s obzirom na to da se ove namirnice često povezuju s nezdravim navikama poput pušenja ili nevježbanja, naučnici navode da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se slika u potpunosti zaokružila.

Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni u stručnom časopisu “JAMA Internal Medicine”, pokazuju da je pojačanim konzumiranjem ekstremno prerađenih namirnica za samo 10 posto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećan za 15 posto.

Riječ je o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni. To su uglavnom jela u čijem industrijskom procesu proizvodnje su korišteni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Tu su i jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima okusa i ostalim aditivima, prenosi “Avaz”.

Studija francuskih znanstvenika provedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je sudjelovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.

Utvrđeno je da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju ljudi s nižim primanjima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VRSALJKO NIJE NASTUPIO

Atletico uvjerljiv protiv Mallorce

Nogometaši Atletica učvrstili su na trećoj poziciji Primere pobjedom na svojoj Wandi nad Mallorcom 3-0 u prvoj utakmici 34. kola.Alvaro Morata je iz penala...