Ovo mogu biti neki od prvih simptoma kada bolujete od astme

Astma je kronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju, a može se pojaviti na različite načine.

Temeljni mehanizam koji dovodi do simptoma astme složena je imunološka reakcija našega dišnog sustava na raznovrsne alergene iz neposredne okoline, pri čemu se razvija upalna reakcija i oslobađaju kemijski posrednici upale, piše Pliva zdravlje.

No, ono što bismo trebali znati jest da astma nastaje bez znaka upozorenja i simptomi nisu isti kod svakoga. Astmu mogu prouzročiti različiti čimbenici, alergije, tjelesna aktivnost, dim cigareta, mirisi industrijskih proizvoda za čišćenje, onečišćivači zraka i sl.

Najčešće se simptomi pogoršaju tijekom boravka na hladnom zraku, fizičkoj aktivnosti, izloženosti dimu, grinjama, prehlade, jakih emocija i stresa. Simptomi astme mogu se držati pod kontrolom samo ako slijedite zdrav način života i izbjegavate “okidače”.

Ovo su neki od prvih simptoma koji mogu upućivati na astmu

Kašalj

Kašalj je česti simptom prehlade i gripe. Ali ako se kašalj učestalo ponavlja i pogoršava tijekom noći ili u jutarnjim satima, to može biti znak astme.

Zvižduk prilikom disanja

Riječ je o čestom simptomu respiratornih poremećaja. Ako čujete ovaj zvuk, javite se liječniku što prije.

Gubitak daha

Ako ste se upravo popeli stubama i osjećate da vam nedostaje zraka, dobra ideja je posjetiti liječnika kako bi se utvrdilo uzrok gubitka daha. Neki osjećaju ove poteškoće čak i prilikom razgovora.

Stezanje prsnog koša

Osjećaj kao da imate “slona na prsima” može biti neki od prvih simptoma astme. Možda ćete osjetiti i tupu bol.

Nakon izloženosti alergenima ili faktorima rizika astme simptomi se najčešće javljaju naglo ili se u rjeđim slučajevima razvijaju tijekom nekoliko sati ili dana. Klasični simptomi napadaja astme su: kašljanje, otežano disanje-zaduha (dispneja) i zviždanje u bronhima i plućima uz naglašeno produžen izdisaj. Prije početka napadaja astme, može doći do iritacije nosa i grla.

Neki ljudi najprije osjete pritisak u prsima, bol ili podražaj na kašalj. Napadaj obično počne hripanjem i ubrzanim disanjem. Kako se ono pogoršava, svi dišni mišići postaju aktivniji. Mišići vrata se stežu, te govor postaje otežan ili nemoguć. Kraj napadaja je često obilježen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi. Astma se obično pogoršava noću, a napadaji se javljaju između 2 i 4 sata ujutro./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije