ODREĐENE IM MJERE ZABRANE

Novalić, Hodžić i Solak izašli iz pritvora, Sud BiH odlučio da se brane sa slobode

Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, izašao je iz privorske jedinice suda BiH, saznaje „Avaz“.

Ubrzo iz državnog suda izašli su i federalni premijer Fadil Novalić te Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Sud BiH danas je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora uhićenima u aferi “Respiratori”. Sud je donio odluku da se oni brane sa slobode.

Umjesto mjere pritvora određene su im mjere zabrane. Njima trojici, koje Tužiteljstvo BiH sumnjiči za udruživanje radi činjena kaznenih djela u predmetu Respiratori, Sud BiH je odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i razgovaranje o predmetu.

Kako saznaje Klix.ba, u rješenju Suda BiH kojim se nalaže da osumnjičeni odmah budu pušteni na slobodu, stoji da im se izriče zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. točka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstvaa BiH u vezi ovog kaznenog predmeta.

Također, osumnjičenima je zabranjeno da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića, Hasan Ganibegović, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te uposlenici FUCZ-a. Sada se postavlja pitanje kako će Novalić voditi Vladu uz ove okolnosti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Upozoravajuće istraživanje: Covid-19 može izazvati dijabetes?

U našoj zemlji bilo je prije pandemije 300.000 slučajeva dijabetesa. Svjetski znanstvenici sada su na putu da točno objasne na koji to način virus...