Ovo je novi predsjednik Finske

Bivši konzervativni premijer Alexander Stubb pobijedio je danas u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj, u kojem mu je protukandidat bio liberalni član Zelenih, bivši šef diplomacije Pekka Haavisto.

Proglasio se pobjednikom pošto je u drugom krugu dobio 51,6 posto glasova, nakon prebrojanih 99,7 posto. Haavisto je dobio 48,4 posto, podaci su ministarstva pravosuđa. “Jedino o čemu sada razmišljam je zahvalnost. Ovo je velika pobjeda za demokraciju u Finskoj”, rekao je Stubb.

U televizijskom obraćanju nazvao je pobjedu “najvećom čašću” u životu i rekao da je “izuzetno sretan i zahvalan što su Finci u tako velikom broju glasali i što ja mogu služiti kao predsjednik Republike Finske”. “Alexander, čestitke 13. predsjedniku Finske”, riječi su kojima je Haavisto na javnoj televiziji priznao poraz.

Stubb je proeuropski orijentiran, veliki zagovornik Ukrajine i oštrog stava prema Rusiji. Stubb i Haavisto ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Finske nakon što nijedan kandidat nije osigurao dovoljno glasova u prvom krugu prije dva tjedna, u kojem se natjecalo njih devet.

Predsjednik se bira na šest godina
Finski šef države bira se na šest godina, vodi vanjsku politiku u uskoj suradnji s vladom, a također je vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Upravo ta uloga dobila je dodatno na važnosti s obzirom na geopolitičku situaciju u Europi i ulazak Finske u NATO. Ta zemlja ima granicu s Rusijom dugu 1340 kilometara.

Stubb bi trebao preuzeti dužnost početkom ožujka, nasljeđujući predsjednika Saulija Niinistöa, koji je završio dva šestogodišnja mandata i više mu nije dopušteno da se kandidira. Pod Niinistöom i nakon ruske invazije na Ukrajinu ta je nordijska zemlja odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u 2022. Nakon desetljeća vojne nesvrstanosti postala je 31. članica obrambenog saveza u travnju 2023./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img