Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se nižima od 150 cm

Staza na planini Huashan u Kini slovi za najopasniju na svijetu, a toliko je opasna da planinari moraju nositi pojas dok je prelaze.

Iako se s ove planine pruža pogled na spektakularan krajolik, samo jedan pogled na stazu ledi krv u žilama. Posebno opasan dio planine je staza na istočnoj strani Južnog vrha, koja se sastoji od niza uskih drvenih dasaka, piše Index.

Vjeruje se da je prijelaz sagradio taoistički svećenik po imenu He Zhizen prije više od 700 godina. Iako je staza osigurana potporom, put izgleda prilično zastrašujuće, posebno zbog toga što se odvija u dva smjera jer dio planinara putuje prema vrhu dok drugi silaze s njega.

Nošenje pojaseva je obavezno

Iako nije službeno potvrđeno, kruže glasine da svake godine pogine oko 100 ljudi pokušavajući prijeći stazu, a zbog sigurnosti nošenje pojaseva je obavezno. Pojasevi se mogu kupiti prije prijelaza, ali prema riječima planinara, nisu dovoljno dobre kvalitete.

Ne preporučuje se starijim od 55 godina

Osim toga, osobama starijim od 55 godina ili onima nižim od 150 centimetara savjetuje se da ne pokušavaju prijeći stazu. Koliko je staza zastrašujuća, najbolje govore iskustva planinara.

“Najteži dio je obilaziti ljude koji dolaze u suprotnom smjeru na daskama te hodati uz strme uske stepenice do čvrstog tla. Nasmrt sam se prestrašio kad sam to radio”, napisao je jedan planinar na Redditu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img