Hrvatski Medijski Servis

Ovo je najjednostavniji način da se riješite lošeg zadaha

Najčešći uzrok neugodnog zadaha je previše bakterija u usnoj šupljini. Zato procesuiranje ostataka hrane može stvoriti smrad nalik sumporu.

Te se bakterije mogu ukloniti četkicom za jezik, piše njemački medicinski časopis Hausarzt.

Glavni uzrok neugodnoga jutarnjeg zadaha je suhoća usne šupljine.

Tijekom noći, odnosno spavanja, lučenje sline je smanjeno, osobito ako imate problema sa sinusima i dišnim putevima, što dovodi do disanja na usta i hrkanja.

Suha usta rezultiraju razvojem anaerobnih bakterija (onih koje se razvijaju u uvjetima bez kisika) upravo zbog nedostatka vode, odnosno sline u ustima koja sadrži kisik.

U tom slučaju najbolje je posegnuti za čašom vode, kažu stručnjaci. To će pomoći da se ispere višak bakterija iz usne šupljine.

Poslije usta, najčešći je uzrok problem s probavnim organima, odnosno želucem. I konzumiranje nekih namirnica, poput luka ili češnjaka, može rezultirati lošim zadahom.

Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom ili gastritisom, također su ugrožena skupina kada je posrijedi ova neugodna tegoba.

Ako redovno perete zube i četkate jezik, a i dalje imate problem s neugodnim zadahom, trebali biste posjetiti stomatologa kako bi se isključili ostali problemi, poput propadanja zuba ili nastanka parodontnog džepa.

Sljedeća adresa je otorinolaringolog jer i problemi sa sinusima i krajnicima mogu izazvati neugodan zadah./H/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte