Ove godine i sutkinja Seada Palavrić odlazi u mirovinu, predsjednica Ustavnog suda BiH Valarija Galić pokrenula postupak

Ustavni sud BiH uputio je dopis Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH kojim je predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić pokrenula postupak izbora novog sudca, s obzirom na to da Seadi Palavrić 10. studenog ističe mandat zbog starosne dobi.

Na osnovu pravila Ustavnog suda BiH – predsjednik te pravosudne institucije pokreće postupak izbora novog sudca najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata sudca zbog starosne dobi, te o tome biva obaviješten predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, s obzirom na to da je taj dom birao sudca kojem prestaje mandat.

Ustavni sud BiH je ovaj postupak pokrenuo kako bi na vrijeme bila provedena potrebna procedura i omogućeno Ustavnom sudu BiH da radi neometano i u punom kapacitetu, navedeno je u priopćenju objavljenom na web-stranici ovog suda.

Galić podsjeća da je Ustavni sud u veljači 2022. godine inicirao izbor novog sudca zbog odlaska u mirovinu tadašnjeg predsjednika i sudca Mate Tadića, ali da mjesto sudca još nije popunjeno, iako su protekle gotovo dvije godine.

Ustavni sud BiH je pozvao Zastupnički dom Parlamenta FBiH da bez odgađanja izabere sudca u Ustavni sud BiH i time ispuni svoju obvezu iz Ustava BiH, prenosi Srna.

Ustavni sud BiH je u četvrtak, 18. siječanja, održao plenarnu sjednicu bez učešća ijednog sudca iz reda srpskog naroda.

Ustavni sud BiH je na izvanrednoj sjednici 19. lipnja prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudaca.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudac Srbin Zlatko Knežević i službeno je, na vlastiti zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu mirovinu.

Od 3. sijačnja u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudac, kao i Albanac, Švicarkinja i Njemica, koje je izabrao Europski sud za ljudska prava./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img