Ovaj čovjek je najbolji čuvar bračnih zavjeta u Trebinju

Trebinjskog matičara Vasu Čihorića, koji je do sada vjenčao oko 3.000 parova, u šali nazivaju najboljim čuvarom bračnih zavjeta u svom gradu jer je od pet matičara u Trebinju jedini on u braku.

Vaso prihvata i šale da se mladenci, kada ga ugledaju, hvataju za dugme jer će im brak biti uspješan, ali dodaje kako je to što je jedino on oženjen samo slučajnost i stvar osobnog odabira u životu. Dodaje, međutim, kako mu je u 25 godina rada na ovom poslu svaki put iznova drago kad sklopi novi brak.

“Draže od toga mi je jedino kada u knjige rođenih upisujem novorođenčad, pa me njihovi roditelji podsjete kako sam ih upravo ja vjenčao, a oni već upisuju treće dijete”, priznaje ovaj veseli čovjek.

Nada se kako će, s obzirom na to da je u protekloj godini u Trebinju sklopljen rekordan broj od 188 brakova, što je za 30 do 40 brakova više nego u 2012. i 2013. godini, i natalitet u gradu barem zaustaviti silaznu putanju, koja je posljednjih godina sve evidentnija.

“Nažalost, malo se danas drži do vrijednosti braka, mladi nemaju upornosti ni strpljenja kao nekad, ne bore se za svoj brak i od njega lakše odustaju, a sve više se polaže komfor pa je manje i rađaju”, objašnjava za Nezavisne Čihorić.

U svom se radu nagledao svega: od maloljetnih mladenki, preko osamdesetogodišnjih mladenaca, pa do vjenčanja uz prevvoditelje, a jedno je, kaže, bilo u porodilištu.

“Bilo je neobično i simpatično u isto vrijeme jer se mlada tek bila porodila, pa sam ih onda vjenčao, kako bi se nakon toga svi razišli na svoju stranu – ona u sobu porodilišta gdje ju je čekala beba, a on, zajedno sa svatovima, na veselje jer su za to imali i dupli razlog”, prisjeća se Vaso.

Iako se susreo da Hercegovci uzimaju ženino prezime, iz interesa za strano državljanstvo, ipak mu se nije događalo da netko otkaže vjenčanje, da mlada ili mladoženja umjesto sudbonosnog “da” kažu “ne” i slično, jer je, kako dodaje, Hercegovina ipak u dobroj mjeri tradicionalna sredina.

Dnevnik.ba

Najnovije

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE BIH

OKOLIĆ: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske

Većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna je prijeći u Vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana, izjavio je za RTRS zamjenik...