SAJAM ZAPOŠLJAVANJA OSOBA S INVALIDITETOM Wigemark: Ne možete prepustiti ove probleme nevladinom sektoru

Danas je u prostorijama Arena Sport Centra u Mostaru otvoren prvi sajam za zapošljavanje osoba s invaliditetom koji se organizira u sklopu projekta POWER, kojeg financira Europska unija kroz IPA II program prekogranične suradnje BiH – Crna Gora, piše Hrvatski Medijski Servis.

Otvorenju sajma nazočio je Ambasador Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije EU, koji je u izjavi za medije rekao da je diskriminacija osoba s invaliditetom u BiH jedan od problema koji je jednako značajan kao sprovedba presude Sejdić-Finci.

“Prema propisima FBiH navodi se da za svakog 16 uposlenog, potrebno je uposliti jednu osobu sa invaliditetom, međutim realnost je takva da je vrlo malo primjera zapošljavanja i vrlo malo radnih mjesta dostupnih. Čujemo toliko priče o diskriminaciji, bilo da je ona spolna diskriminacija, diskriminacija LGBT osoba ili nacionalnih skupina, ali mnogo manje se govori o diskriminaciji osoba sa invaliditetom. Vrlo važno je da lokalne i entitetske vlasti urade svoj dio posla u ovim oblastima, ne možete rješavanje ovakvih problema prepustiti nevladinom sektoru i humanitarnim organizacijama kao što je Caritas. Vrlo je važno da vlasti ispune svoj dio zadatka i kažem da su to pitanja koja su jednako važna koliko i pitanje presude Sejdić Finci” rekao je Wigemark.

Organizator sajma Zlatko Malić iz bh. Caritasa rekao je da je u proteklih nekoliko godina napravljen veliki pomak, ali nedovoljan da bi se uklonila prisutna diskriminacija.

“Cilj ovog sajma jeste promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invalidetom sukladno članku 27. UN konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Imamo oko 40 izlagača koji će konkretnim primjerom pokazati kako osobe s invaliditetom mogu žele i trebaju raditi” rekao je./HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...