AMERIČKI STRUČNJACI OTKRILI

Otkrivena Ahilova peta svih virusa

Američki stručnjaci otkrili su slabo mjesto, Ahilovu petu većine virusa koji napadaju čovječanstvo, čineći korak prema univerzalnom cjepivu.

Kao što je vidljivo u slučaju virusa corone, razvoj cjepiva je dugotrajan proces, a jedan od razloga je taj što istraživači posvećuju vrijeme, pažnju i resurse usmjeravanju virusa pojedinačno, jedan po jedan, prenosi RTS.

Istraživači iz Massachusetts General Hospital (MGH) otkrili su, međutim, Ahilovu petu svih virusa, što bi moglo biti od vitalne važnosti za čovječanstvo, pišu Vijesti.ba.

“Naš je cilj razumjeti kako naš imunološki sustav funkcionira kako bi pronašli način kako se boriti protiv mnogih virusa, a ne samo razviti cjepivo protiv jednog”, rekla je Kate Jeffrey, voditeljica studije.

Ranjivost svih virusa zapravo je jednostavni protein AGO4, koji pripada Argonaut obitelji proteina (AGO), o čemu do danas nema puno dokaza.

Međutim, sada je utvrđeno da jedan od njih ima jedinstvena antivirusna svojstva u stanicama sisavaca.

Tijekom testiranja, nekoliko proteina iz obitelji Argonaut, čiji su zaključci objavljeni u Cell Reports, otkrilo je da su samo stanice s manjkom AGO4 osjetljive na ili preosjetljive na viruse poput gripe.

Jednom kada utvrdimo kako možemo poboljšati svoju prirodnu odbranu tijela s AGO4, virusi više ne bi trebali predstavljati problem.

“Sljedeći korak je utvrditi na koliko virusa utječe protein. Tada ćemo morati smisliti kako pojačati aktivnost AGO4 kako bismo poboljšali zaštitu od virusnih infekcija”, rekla je Kate Jeffrey.

Unatoč tome što će se još raditi, znanstvenici kažu da je ovo važan korak prema razvoju univerzalnog cjepiva i potencijalno liječenju nekih najsmrtonosnijih virusa./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SOKOLAC

Na Sokocu pronađeno tijelo nestale Nade Dobrilović

Na Sokocu je pronađeno beživotno tijelo žene Nade Dobrilović (1952.), čiji je nestanak prijavljen 2. kolovoz. Tijelo su u mjestu Sokolovići pronašli policijski službenici Policijske...