Hrvatski Medijski Servis

OTKRIVEN SADRŽAJ DOKUMENTA: Evo što su potpisali Donald Trump i Kim Jong Un

Svijet će vidjeti veliku promjenu”, dodao je Kim. “Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe, kazao je Kim Jong Un odmah nakon što je s Donaldom Trumpom potpisao dokument u Singapuru. Nitko nije znao što su točno potpisali dužnosnici SAD-a i Sjeverne Koreje, no Trump je samo kazao kako se radi o ‘vrlo važnom dokumentu’.

Reuters je došao u posjed dokumenta u kojem se nalaze četiri točke.

1. Sjedinjene Države i DPRK obvezuju se uspostaviti nove odnose između dviju zemalja sukladno želji naroda za mir i prosperitet

2. SAD i DPRK će udružiti napore kako bi izgradili trajni i stabilni mirovni režim na Korejskom poluotoku

3. Potvrđuje se Panmunjom deklaracija potpisana 27. travnja 2018. godine prema kojoj se DPRK obvezuje na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka

4. SAD i DPRK se obvezuju na povratak ostataka ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u akciji, uključujući i brzi povratak onih koji su već identificirani.

U dokumentu također stoji kako su se predsjednici država obvezali provoditi odredbe u ovoj zajedničkoj izjavi i to u potpunosti i brzo. Obvezuju se i održavati pregovore koje će voditi Mike Pompeo i relevantni visoki dužnosnik Sjeverne Koreje i to što prije.

Također piše i kako su se obvezali na suradnju za razvoj novih odnosa između država i za promicanje mira, prosperiteta i sigurnosti Korejskog poluotoka i svijeta.

Trump je prije potpisivanja rekao da je povijesni summit s Kimom prošao bolje nego što je itko očekivao.

Dvojica državnika prošetala su vrtovima singapurskog hotela nakon ručka. “Veliki napredak, stvarno je bilo vrlo pozitivno. Bolje nego što je itko očekivao”, rekao je Trump./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte