HAITI

Oteto 17 američkih misionara

Najmanje 17 kršćanskih misionara iz Sjedinjenih Država i članovi njihovih obitelji, uključujući i djecu, otela je banda u Port o Prensu dok su napuštali sirotište, potvrdili su haićanski sigurnosni dužnosnici.

Detalji o otmici ostali su nejasni, ali lokalni dužnosnici kažu da su misionari oteti iz autobusa koji je išao ka aerodromu.

Haiti je godinama u stanju političkih previranja, a situacija se drastično pogoršala poslije ubojstva predsjednika Moisa u srpnju ove godine.

Otmice su također učestale, ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je dužnosnike.

Nasilje raste u glavnom gradu Port o Prensu. Prema nekim procjenama, bande sada kontroliraju otprilike polovinu grada.

U ponedjeljak su bande pucale na školski autobus, pri čemu je ozlijeđeno najmanje pet ljudi, uključujući učenike, dok je banda otela drugi javni autobus.

Otmica američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produžio svoju misiju na Haitiju za devet mjeseci.

Mnogi Haićani pozivali su Sjedinjene Države da pošalju trupe da stabiliziraju situaciju, ali administracija predsjednika Joea Bidena nije bila voljna da pošalje trupe./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img