Osumnjičeni za ratne zločine Armije BiH se kriju u Americi godinama

Adem Kostjerevac (58), bivši vojni policajac u BiH, koji već 17 godina živi u Missouriju u SAD-u, suočen je s izručenjem zbog optužbi za silovanje trudne Srpkinje, koja je 1992. držana kao zarobljenik, piše dnevni list Star Tribune.

Kako navodi list, on će u saveznom sudu u St. Louisu biti saslušan, kako bi se odlučilo o zahtjevu za izručenje bh. vlasti, prenosi Pogled.ba.

U zahtjevu za izručenje se navodi da je Kostjerevac, koji je služio u Prvoj muslimanskoj brigadi Armije RBiH, silovao ženu u osvojenom selu nakon što su je bošnjačke snage uhitile 17. rujna 1992. godine.

“Žena, koja je bila susjeda Kosterjerevca, rekla je da ju je kasnije nekoliko puta silovao čuvar na drugoj lokaciji. Višestruki napadi uzrokovali su pobačaj, a 5. veljače 1993. puštena je u razmjeni zarobljenika”, navedeno je, uz napomenu da je o ovim događajima svjedočila pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Ovo nije jedini osumnjičeni za ratni zločin koji se skriva u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatski logoraši su u više navrata govorili kako se osumnjičeni za logore Armije BiH u dijelu Mostara koji je bio pod kontrolom Armije BiH također godinama skrivaju u SAD-u, ali nitko ništa konkretno nije poduzeo kako bi osumnjičeni bio izveden pred lice pravde.

Drugim riječima, Amerika predstavlja sigurno utočište osumnjičenicima za ratne zločine iz BiH koji su bili pripadnici Armije BiH. Stanje se može promijeniti kada se pokaže politička volja da se problem riješi, što smo mogli vidjeti u slučajevima Raseme Handanović Zolje i Edina Džeke. Zašto nema iste volje da se ovi predmeti riješe je pitanje na koje odgovor treba dati Veleposlanstvo SAD-a u BiH i domaće istražne agencije.

Kostjerevac je agentima FBI-ja rekao da je u pritvoru vidio ženu za koju je rekao da mu je bila susjeda i supruga bivšeg kolege iz razreda, ali je negirao da ju je silovao, već je tvrdio da joj je dao hranu i pružio joj zaštitu kada su je drugi pokušali ubiti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NEREDI U SRBIJI

U Beogradu ne prestaju sukobi policije i prosvjednika, okršaji i u Novom Sadu i Nišu

Drugu večer zaredom u Beogradu su se sukobili prosvjednici i policija. Prosvjedi su počeli nakon najave o uvođenju policijskog sata, a dosad ima nekoliko...