OŠTRA REAKCIJA AMERIČKOG VELEPOSLANSTVA U BiH: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Daytonski sporazum

Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske jučer progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) predstavljaju izravan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum. Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokraciji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu s tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda, poručili su iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Ističu kako nije iznenađujuće da su “Dodik i njegove ulizice” napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer “slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti”.

– Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen jučer uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sustav. To je još jedan primjer destruktivne, antidaytonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu europskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je unatoč, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku. Ako gospodin Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u europske institucije, može to uraditi angažiranjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvaćanjem reformi koje su u skladu s europskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja, naveli su iz Veleposlanstva SAD na platformi X.

Jučerašnja sjednica NSRS, kako se dodaje, još je jedan dokaz “da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za vlastite političke i financijske interese”.

– Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje – stoji u reakciji američkog veleposlanstva u BiH./HMS/

2 COMMENTS

  1. Americo nemojte nas braniti molim vas go home pustite nas da se sami pokoljemo ili dogovorimo sve Ambasade dat im otkaz dok se BiH ne primi u EU.

  2. da li je izbor sejde komšića kao drugog muslimana u predsjedništvo BiH
    “izravan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum” ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img