Oštetili budžet RS za više od 940.000 KM

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u suradnji sa Poreskom upravom Srpske, podnijela je nadležnom tužiteljstvu izvještaj protiv lica čiji su inicijali A.Š. /26/ i Z.Š. /47/ iz Pala i protiv paljanskog privrednog društva “Iks iks iks” /XXX/ zbog sumnje da su budžet Srpske oštetili za oko 941.600 KM.

Iz MUP-a Srpske je priopćeno da je A.Š. u svojstvu ovlaštenog lica paljanske tvrtke po dogovoru sa Z.Š. od 2015. do 2017. godine, na osnovu sačinjenih prividnih ugovora i drugih transakcija putem računa i blagajne, naredio isplate u ukupnom iznosu oko 1.413.600 KM, čime su počinila kaznena djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsificiranje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Na ovaj način ova lica su prikrivenim isplatama, koje su izvršene od firme “Iks iks iks” prema Z.Š, izbjegla zakonsku obavezu plaćanja poreza i doprinosa i počinili kazneno djelo utaja poreza i doprinosa, a budžet Srpske oštetili za oko 941.600 KM.

Dio novca stečenog u ovim kaznenim djelima osumnjičena lica su vratila u pravni promet prikazujući ga kao pozajmicu privrednom društvu u iznosu oko 158.000 KM, dok su dio iskoristili za kupovinu nepokretne imovine vrijednosti 250.000 KM, te za izgradnju i opremanje luksuznog stambenog objekta čime su počinili kazneno djelo pranje novca.

Izvještaj je podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo protiv A.Š. i Z.Š. i privrednog društva “Iks iks iks” zbog sumnje da su počinila kaznena djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, falsificiranje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije su i u ožujku 2017. godine podnijeli izvještaj protiv istih lica zbog sumnje da su počinila kaznena djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i falsificiranje ili uništenje poslovnih i trgovačkih knjiga kojima su su pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednom društvu “Iks iks iks” u iznosu od 536.502 KM.

Srna neslužbenno saznaje da je riječ o Zoranu Šljiviću i njegovom sinu Aleksandru Šljiviću./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PRISTIGLI NOVI NALAZI

Čak 40 štićenika staračkog doma u Splitu ima koronavirus

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije objavio je nove informacije o zarazi u Domu za starije i nemoćne u Splitu.Tijekom večeri pristiglo je još nekoliko...