Hrvatski Medijski Servis

OŠTETILI BANKU ZA VIŠE OD MILIJUN KM SIPA uhitila direktora i još dvoje uposlenika Sberbank u Sarajevu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” u Sarajevu su uhitili tri osobe.

Akcija se realizuje po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Kako neslužbeno saznaje N1 riječ je o zaposlenicima – direktoru, pomoćniku direktora, te kontroloru Sberbank u Sarajevu.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz člana 340. ”Udruživanje radi činjenja kaznenog djela”, u vezi s kaznenim djelom iz člana 383. ”Zloupotreba položaja i ovlaštenja”, a sve u vezi s kaznenim djelom iz člana 272. ”Pranje novca”, Kaznenogzakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka. SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvještaj o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u razdoblju od početka 2016. do početka 2019. godine, zloporabom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za osobni račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po tečanoj listi koja nije bila uobičajena za razdoblje od početka 2016. godine do ožujka mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih tečajeva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sustavno višestruko uvećavali, odnosno sustavno mijenjali paritet valuta prije trensfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem kaznenih djela, ubacivali u platni sustav Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM”, priopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Uhićeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu. U tijeku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predani u nadležnost postupajućem tužitelju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte