Osmica za Ćuluma

„Manus manum lavat“ poznata je latinska poslovica koja, prevedemo li je na hrvatski jezik znači „Ruka ruku mije“. Naglašava da će onaj koji pogriješi (ogriješi se o moral, zakon ili slično) imati potporu onoga koji je također pogriješio. Upravo u takvom odnosu trenutno se nalaze prvi čovjek Bošnjaka u BiH (Bakir Izetbegović) te kolega mu iz srpskog naroda, Milorad Dodik.

Prije nekoliko dana Fahrudin Radončić (novi ministar sigurnosti BiH te predsjednik SBB-a) najavio je da će Darko Ćulum (sadašnji direktor policije RS kojega podupire SNSD) biti predložen za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jer je to stav nove parlamentarne većine. I u tome, na prvu, nema ništa čudno. Zvuči da su se na principu dogovorne demokracije, na kojoj bi u teoriji trebala počivati BiH, partneri iz tri naroda dogovorili oko imenovanja čelnika u dvije važne sigurnosne agencije.

Međutim, kada je Radončić „preko usta“ prevalio da Ćulum ima podršku parlamentarne većine i pticama na grani bilo je jasno da će prijedlog SDA (Bakira Izetbegovića) biti da trenutni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) ostane kontroverzni Osman Mehmedagić – Osmica. I pogađate, dva dana nakon imena Ćuluma, Radončić je obznanio da će prijedlog bošnjačke komponente u vlasti na razini BiH (SDA, SBB, DF) za novog-starog direktora OSA-e biti upravo Osmica.

I ponovno, ne bismo imali ništa naročito zanimljivo i vrijedno trošenja tinte da tom istom Mehmedagiću nije poništena fakultetska diploma iz 2007. godine (stečena na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka) po nalogu Inspektorata Republike Srpske, zbog brojnih nepravilnosti u polaganju ispita.

Srpski član Predsjedništva BiH istovremeno je najveći kritičar rada OSA-e u cijeloj BiH. Na konferenciji za novinare sredinom studenog u Mostaru (nakon sastanka izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a) Dodika sam pitao je li razlog zbog kojega SDA blokira formiranje vlasti na razini BiH i taj što vodeća bošnjačka stranka želi sačuvati Mehmedagića na čelu OSA-e. Ta je agencija bez ikakvog parlamentarnog nadzora, a Ustavni sud BiH osporio je članak zakona koji direktoru OSA-e, uz odobrenje predsjedatelja Vijeća ministara, daje za pravo naložiti praćenje bilo koje osobe. Dodik mi je tada odgovorio da je uvjeren da je OSA BiH bošnjačka obavještajna organizacija koja baštini vrijednosti ratnog AID-a i da nema ništa zajedničko s interesima sviju u BiH.

Kada su se okolnosti promijenile, a Vijeće ministara formiralo (doduše krnje jer još uvijek nije imenovan ministar za ljudska prava i izbjeglice) očito da pušu neki novi vjetrovi pa više od srpskih dužnosnika ne čujemo ocjene kako je OSA BiH produžena ruka AID-a. Posrijedi je očito politički dogovor po principu „zajmić-vratić“ iliti „ne diram te, ne diraj me“, a nakon što je Ćulum dobio zeleno svjetlo (na prijedlog SNSD-a) više nije ni problem poništena Mehmedagićeva diploma, što bi u svakoj iole zreloj demokraciji bio razlog za podnošenje neopozive ostavke i nestanak iz javno-političkog života.

Odigra li se sve po nepisanom scenariju i Mehmedagić ostane čelnik OSA-e, imat ćemo još jedan dokaz kako se u Bosni i Hercegovini cijeni jedino dodvoravanje ljudima na pozicijama moći, a da su profesionalizam, formalno obrazovanje i stručne kompetencije niš’ koristi, baš kao u slučaju veleposlanice BiH u Češkoj, srednjoškolke Martine Mlinarević./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img