Sve vijesti

KOSOVSKA PREDSJEDNICA

OSMANI: Članstvo u Vijeću Europe prioritet za Kosovo

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je da je članstvo Kosova u Vijeću Europe prioritet Kosova, ali i da je neophodno za zaštitu ljudskih prava i blagostanja svih građana, bez razlike, prenosi Kosovo online.

Osmani je tijekom sastanka s Dora Bakoyannis, izvjestiteljicom Odbora za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (APKE) za zahtjev Kosova za članstvo u Vijeće Europe, kazala i da je Kosovo spremno ispuniti sve neophodne standarde za članstvo.

“Kosovo je posvećeno ispunjavanju svih standarda Vijeća Europe za članstvo. Ustav Kosova je već uključio ključne konvencije Vijeća Europe, čineći ih primjenjivim na Kosovu”, kazala je Osmani.

Ona je rekla Bakoyannis da Kosovo očekuje da se debata i glasanje o Mišljenju o aplikaciji Kosova održe što je prije moguće kako bi se nastavilo s formalnim glasovanjem za članstvo u Odboru ministara, priopćeno je iz kabineta predsjednice Kosova.

“Sljedeće godine Vijeće Europe će obilježiti 75 godina od svog osnivanja. Tako bi bilo veoma simbolično da samo Vijeće Europe, kao glavna organizacija za ljudska prava na našem kontinentu, otvori vrata demokratskoj zemlji koja teži da se pridruži obitelji vrijednosti”, rekla je Osmani.

Dora Bakoyannis zadužena je da sačini izvješće na osnovu nalaza dvojice eminentnih pravnika koji su imenovani za procjenu prijave.

U svibnju 2022. godine, Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeće Europe, a u travnju ove godine, Ministarski odbor Vijeća Europe donio je odluku da se zahtjev za članstvo Kosova proslijedi Parlamentarnoj skupštini./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...