MOSTAR

Oslikavanjem murala u OKC-u Abrašević počele aktivnosti Street Arts Festivala

Otvaranjem novog murala u prostorijama OKC Abrašević organizatori Street Arts Festivala i OKC Abrašević uzeli su kreativni zalet i počeli s proljetnim aktivnostima koje su uvertira za jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar, koji će se održati u rujnu.

Ovim događajem završila je i prva umjetnička rezidencija u sklopu projekta “The Future of Public Spaces”, kojem je cilj ugostiti afirmirane ulične umjetnike iz regije i inozemstva te uključiti mlade u razvoj urbane kulture.

Prvi gostujući umjetnik na rezidenciji bio je Nikola Mihajlović Kori, arhitekt i muralist iz Beograda, koji je i prošle godine učestvovao na Street Arts Festivalu te oslikao prednji zid OKC-a Abrašević. Ove godine svojim prepoznatljivim stilom oslikao mural je “Summer vibes” na cijelom pročelju tog omladinskog kulturnog centra.

Kori Nikola se u svom radu bavi prelaskom u dimenziju koja nije materijalna, koja je dimenzija energije. Kao umjetnik, voli stvarati u trenutku i dopušta da ga atmosfera, energija ljudi i okruženja ponese i uz pomoć te slobode proizvod je njegova umjetnost.

“Kada sam saznao da ću dobiti priliku da oslikam i drugi dio Abraševića, nisam puno razmišljao i planirao šta ću raditi nego sam želio da me ponese cijela energija ovog mjesta i da u odnosu na to proizvedem rad. Organizatori su mi dali odriješene ruke, imali su puno povjerenje u mene i rezultat takvog odnosa je ovaj mural”, rekao je umjetnik.

Street Arts Festival i OKC Abrašević organiziraju niz događaja za mlade kako bi im približili urbanu umjetnost i subkulturu te akcentirali na važnost prostora za mlade gdje mogu da se bave svojim hobijima i ispoljavaju kreativnost. Realizacija murala je ujedno i pokretačka energija za sve buduće aktivnosti OKC-a Abrašević i Street Arts Festivala.

Projekt se realizira uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), priopćili su organizatori./FENA/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...