500. godišnjica smrti

Osjetljive Rafaelove tapiserije prvi put zajedno u Vatikanu

Nikada dosad sve njegove tapiserije nisu bile zajedno izložene. No u povodu 500. godišnjice smrti renesansnog slikara i graditelja Rafaela, Vatikanski muzeji samo ovaj tjedan, u Sikstinskoj kapeli predstavljaju njegove slavne tapiserije, javlja Hrvatska radiotelevizija.

Unatoč kritici stručnjaka koji izlaganje osjetljivog tkanja smatraju previše rizičnim, 5 metara duge i 4 metra visoke tapiserije moći će se sljedećih 7 dana, iza zaštitnog stakla, razgledati u Sikstinskoj kapeli, za koju su izvorno i zamišljene.

Čim je Michelangelo završio oslikavanje svoda Sikstinske kapele, Papa Lav X. naručio ih je od Rafaela, a 10 kartona, predložaka za tkanje, poslano je 1515. u briselsku majstorsku radionicu Pietera van Elsta. Kada su krajem godine gotove tapiserije na temu života svetih Petra i Pavla isporučene Vatikanu, veliki Rafael nije ih više mogao vidjeti. Preminuo je mjesec dana prije u 37. godini.

– Tapiserije su vrlo osjetljive pa ih rijetko, u posebnim prigodama posuđujemo za izlaganje. Nikad dosad nisu bile izložene ovako, sve zajedno. Sve su prošle delikatnu restauraciju u našem specijaliziranom laboratoriju za tapiserije koja je trajala 10 godina, ali ipak ih nećemo izložiti dulje od 7 dana, ističe ravnateljica Vatikanskih muzeja Barbara Jatta.

Neke od tapiserija nakon smrti Pape Lava X. našle su se i u zalagaonicama kako bi se isplatili nagomilani Papini dugovi. No, srećom, spašene su i danas se čuvaju u Vatikanskoj pinakoteci. Od 10 Rafaelovih kartona sačuvano je 7, a od sredine 19. stoljeća pohranjene su u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARKOTIĆ GOSTOVALA KOD STANKOVIĆA

Evo kojih su se tema dotaknuli

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izjavila je u nedjelju da je broj od 56 novooboljelih u Hrvatskoj dobar jer pokazuej da...