OSJEĆATE LI OVO KAD POPIJETE VODU? Provjerite koliko je uistinu štetna

Sa svih strana nas bombardiraju upozorenjima kako ne pijemo dovoljno tekućine, onda se svako malo mijenja preporučena dnevna količina vode – i na kraju ljudi ostaju zbunjeni. Problemi uzrokovani dehidracijom dobro su poznati, ali sada stručnjaci sugeriraju da nije dobra ni pretjerana hidratacija. Naprotiv, može imati poguban utjecaj na zdravlje, pa čak dovesti i do smrti.

Prosječan odrasli čovjek trebao bi piti između tri i četiri litre vode dnevno, ali bubrezi su sposobni obraditi samo jednu litru po satu. Ako popijete više od toga, višak tekućine nema kamo otići pa se pohranjuje u stanice, koje zbog toga otiču.

Problemi s tlakom

Ovaj proces, poznat kao trovanje vodom, ruši razine natrija u krvi, zbog čega tijelo teže regulira krvni tlak. Oticanjem u tijelu može se upravljati ako je višak vode pohranjen u slojevima mišića, ali ako ode u mozak, može napraviti opasne probleme za njegovu nefleksibilnu strukturu, piše Business Insider.

Simptomi trovanja vodom uključuju: glavobolje, zbunjenost, mamurluk i sl. Ako naglo skoči tlak, pacijent bi mogao pretrpjeti oštećenje mozga, pasti u komu, a u ekstremnim slučajevima i umrijeti. Liječnici savjetuju da si provjeravate boju mokraće kako biste ustanovili razinu hidratacije. Nutricionistica Liz Weinandy izjavila je za Popsugar da je idealna boja urina svijetložuta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASTE BROJ ŽRTAVA

U eksploziji u Bejrutu poginulo 135 ljudi, ranjeno ih je oko 5000, stotine nestalih

Libanonski ministar zdravstva Hamad Hassan izjavio je za televiziju Al-Manar da je u eksploziji u Bejrutu stradalo ukupno 135 ljudi, a ozlijeđeno ih je...