OSJEĆATE LI OVO KAD POPIJETE VODU? Provjerite koliko je uistinu štetna

Sa svih strana nas bombardiraju upozorenjima kako ne pijemo dovoljno tekućine, onda se svako malo mijenja preporučena dnevna količina vode – i na kraju ljudi ostaju zbunjeni. Problemi uzrokovani dehidracijom dobro su poznati, ali sada stručnjaci sugeriraju da nije dobra ni pretjerana hidratacija. Naprotiv, može imati poguban utjecaj na zdravlje, pa čak dovesti i do smrti.

Prosječan odrasli čovjek trebao bi piti između tri i četiri litre vode dnevno, ali bubrezi su sposobni obraditi samo jednu litru po satu. Ako popijete više od toga, višak tekućine nema kamo otići pa se pohranjuje u stanice, koje zbog toga otiču.

Problemi s tlakom

Ovaj proces, poznat kao trovanje vodom, ruši razine natrija u krvi, zbog čega tijelo teže regulira krvni tlak. Oticanjem u tijelu može se upravljati ako je višak vode pohranjen u slojevima mišića, ali ako ode u mozak, može napraviti opasne probleme za njegovu nefleksibilnu strukturu, piše Business Insider.

Simptomi trovanja vodom uključuju: glavobolje, zbunjenost, mamurluk i sl. Ako naglo skoči tlak, pacijent bi mogao pretrpjeti oštećenje mozga, pasti u komu, a u ekstremnim slučajevima i umrijeti. Liječnici savjetuju da si provjeravate boju mokraće kako biste ustanovili razinu hidratacije. Nutricionistica Liz Weinandy izjavila je za Popsugar da je idealna boja urina svijetložuta./HMS/

Najnovije

NOVE TRZAVICE

Rusija tvrdi da Njemačka opstruira istragu u slučaju Navaljni

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Njemačku da opstruira istragu u slučaju trovanja ruskog disidenta Alekseja Navaljnog. Njemačka vlada krši Europsku konvenciju iz 1959. o...