Orban spreman marširati do Bruxellesa kako bi obranio slobodu i suverenitet Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je spreman marširati do Bruxellesa i “okupirati” središte Europske unije kako bi “obranio slobodu i suverenitet Mađarske”, uoči izbora za Europski parlament kasnije ove godine.

Orban, nacionalista koji je na vlasti već 14 godina, nada se da će njegova stranka Fides profitirati od povećanja podrške krajnje desnice širom Europe i dok se priprema preuzeti rotirajuće predsjedavanje EU u drugoj polovici godine.

Govoreći na skupu u Budimpešti povodom obilježavanja mađarskog nacionalnog dana, kojim se obilježava Mađarska revolucija protiv Habsburške monarhije 1848. godine, Orban je rekao da su europski izbori prilika da se zauzme za Mađarsku.

– Ako želimo braniti slobodu i suverenitet Mađarske, nemamo drugog izbora osim okupirati Bruxelles – rekao je Orban na skupu od oko 1.000 svojih pristalica.

– Mi ćemo marširati u Bruxelles i sami donijeti promjenu u Europsku uniju – poručio je.

Orban dugo u sukobu s drugim članicama EU oko niza pitanja, uključujući odbijanje slanja oružja u Kijev i održavanje ekonomskih veza s Moskvom otkako su ruske snage napale Ukrajinu 2022. godine.

Rekao je da akcije EU pogađaju poljoprivrednike, škode srednjoj klasi, štete kompanijama, “i povrh svega toga, (uvlače) Europu u rat”.

– Nećemo prihvatiti da je Bruxelles ostavio Europljane same, što više, okrenuo se protiv njih – rekao je Orban./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img