Orban pod pritiskom europskih čelnika popustio, Ukrajini odobreno 50 milijardi eura pomoći

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, objavio je da je postignut dogovor o 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu.

“Svih 27 čelnika se složilo”, rekao je, dodajući da “ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu.”

Dogovor dolazi nakon što su najutjecajniji političari bloka jutros razgovarali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Orban je stavio veto na sporazum tijekom summita u prosincu. Michelova objava pokazuje da su čelnici uspjeli razuvjeriti Orbana.

Orban je, piše Guardian, podlegao pritiscima nakon niza sinoćnjih i jutrošnjih sastanaka s talijanskim, francuskim i njemačkim premijerima.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te čelnici Francuske, Njemačke i Italije održali su sastanak iza zatvorenih vrata s mađarskim premijerom. Sastanak je zatim proširen na druge čelnike, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, poljskog premijera Donalda Tuska i belgijskog premijera Alexandera De Crooa.

Dogovorili su dva kompromisa – za dvije godine će biti revizija potrošnje od strane Europske komisije. Ali o ovome bi se glasovalo. Postoji i dodatna mjera o mehanizmu uvjetovanja vladavine prava, rekao je glasnogovornik.

Čelnici su se složili oko sljedećeg teksta, prema dokumentu u koji je Guardian imao uvid: “Na temelju godišnjeg izvješća Komisije o provedbi instrumenta za Ukrajinu, Europsko vijeće će svake godine održati raspravu o instrumentu s ciljem davanja smjernica. Ako bude potrebno, Europsko vijeće će za dvije godine pozvati Komisiju da izradi prijedlog za reviziju u kontekstu novog VFO-a”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img