ORAŠJE: “Stradali smo, ali moramo graditi bolju budućnost”

Rođendan općine Orašje 23. listopada je datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti općine, prenosi Večernji list.

Toga dana 1992. godine, postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a dva dana kasnije oslobođeno je i susjedno selo Kopanice.

Spomen na poginule

Legendarna pobjeda oraških branitelja, odlukom OV, uzeta je za Dan općine Orašje, jer je oslobađanjem tih dviju mjesnih zajednica zaokružen sadašnji teritorij općine. U spomen na poginule branitelje, vitezove Posavine, tradicionalno su uz spomen-obilježja u Vidovicama i Orašju položeni vijenci i zapaljene svijeće. U sjećanje na poginule, umrle i nestale branitelje najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja u Vidovicama, nakon čega je u crkvi Sv. Vida vlč. Ilija Janjić služio sv. misu za poginule branitelje.

Program obilježavanja nastavljen je u Orašju, gdje su izaslanstva Općine, predvođena načelnikom Stankom Vincetićem i predsjednikom OV Mariom Oršolićem, Vlade i Skupštine PŽ, veleposlanik i konzul RH u BiH Ivan del Vechio i Ivan Bandić te predstavnici Udruga iz DR-a, OS BiH, policije, MZ Orašje i CK te političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja u parku, a svečanost je nastavljena sjednicom OV u kinodvorani.

Na sjednici su, uz ostale, bili i predsjednik FBiH Marinko Čavara te gradonačelnici Vinkovaca, Lipika i Garešnice te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova RH. Predsjednik OV Mario Oršolić kazao je kako je ovogodišnji program prije svega u znaku sjećanja na vitezove Posavine koji su obranili ove prostore.

– Ne zaboraviti ih naša je trajna obveza i dužnost i posebno ih se prisjetiti na ove dane, poručio je Oršolić.

Žrtva nije uzaludna

– Ovaj datum je uobličio konture današnje općine koja je stradala u ratu, ali i u poplavi prije tri godine, kada je pod vodom bilo 78% područja općine. Kao i u ratu, i u poplavi su posebno stradale Vidovice, Kopanice i Jenjić, naglasio je načelnik Stanko Vincetić te kazao da nije zadovoljan kada je u pitanju sigurnosni aspekt vodozaštitnih objekata.

Istaknuo je da se općina mora izdignuti i graditi bolju budućnost. Marinko Čavara, predsjednik FBiH, čestitajući Dan općine Orašje i prisjećajući se svih žrtava, naglasio je da ako se ne zaboravi kako je stečena sloboda, ni žrtva nije uzaludna.

– Naša je obveza da ne obezvrijedimo sve ono što je učinjeno na ovim prostorima, istaknuo je Čavara. Za doprinos u humanitarnom radu za ovu godinu dobili su Crveni križ i sportaš Bakir Beširević. /HMS/

Najnovije