ORAŠJE: Održan sastanak iz projekta EU4Business

U Orašju je danas održan informativni sastanak za potencijalne podnositelje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Sastanku su nazočili većinom zainteresirani za manja ulaganja i projekte manje vrijednosti, ali su istaknuli kako je neophodno potrebno ubrizgavanje financijskih sredstava u poljoprivrednu proizvodnju i preradu kako bi bh proizvođači bili konkurentni i na izvoznom planu. Predstavnik UNDP-a i EU4Business projekta Semir Djedović, u svojem izlaganju je naglasio kako je rok za podnošenje prijava produžen do 09.listopada ove godine.

Istaknuo je ciljeve projekta Europske unije koji potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Iznos nepovratnih sredstava po projektu je od 290 000 do 580 tisuća KM, s tim da podnositelj mora osigurati minimalno 50 % iznosa investicije. Projekt je najprije usmjeren prema obrtima, zadrugama i poduzećima koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i investiranjem u preradu.

Kao prioritetne djelatnosti navedene su prerada voća, povrća, mlijeka i mesa, te prerada u vinarstvu i maslinarstvu. Sredstva će biti usmjerena na modernizaciju i povećanje proizvodnje, jačanje konkurentnosti i nova upošljavanja.

U siječnju iduće godine bit će raspisan novi javni poziv usmjeren prema manjim poduzetnicima, koji nisu u sustavu PDV-a, za koja su predviđena manja bespovratna sredstva uz sudjelovanje vlasnika do 25 posto u projektu. Organizator sastanka u Orašju bilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP./HMS/

Najnovije

Počelo Kulturno ljeto “Trebižat 2020.”

Unatoč svim problemima koje donosi pandemija koronavirusa, stanovnici čapljinskog naselja Trebižata su i ove godine organizirali "Kulturno ljeto Trebižat 2020.". Njih je posjetila novinarka RTV...