Optužbe za “Gibraltar” sa 6,8 milijuna KM pale na 216.124 KM

Tužiteljstvo BiH izmijenilo je optužnicu u predmetu ‘Gibraltar’ protiv bivših čelnika ‘HT Eroneta’ Stipe Prlića i Zorana Bakule te vlasnika agencije SV-RSA Nevena Kulenovića, koje terete za zloupotrebu položaja i primanje mita.

U izmijenjenoj optužnici, umjesto ranijih 6,8 milijuna KM, za koliko ih je Tužiteljstvo teretilo da su oštetili proračun BiH, sada stoji da je riječ o točno 216.124,03 KM. Ovo je za Avaz potvrdio i Davor Martinović, odvjetnik Bakule.

Prema njegovim riječima, Tužiteljstvo BiH se ovim predmetom kao dokazom velike korupcije hvalilo mjesecima, a sada, umjesto za 6,6 milijuna KM, optužene sumnjiči za 216.124 KM, što je u stvari dobit marketinške tvrtke ostvarene po zakonu.

“Obrana je od početka tvrdila da se ovdje radi o nelogičnostima i da uopće nema kaznenog djela. No, ta se brojka ‘napucavala’ da bi Sud BiH imao nadležnost za vođenje postupka. Vodili su čitav cirkus bez osnove. Ljudi su preživjeli pravu dramu, nazivani su kriminalcima, a ispostavit će se da je riječ o normalno provedenom tenderu” – kaže Martinović za Avaz.

U akciji ‘Gibraltar’ SIPA je, prema naredbi Tužiteljstva i Suda BiH, u listopadu prošle godine uhitila devet osoba tvrdeći da je riječ o organiziranoj kriminalnoj grupi. No, Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv samo tri osobe..

Podsjetimo Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 21. svibnja 2015. godine optužnicu protiv Stipe Prlića, Zorana bakule i ostalih.

U optužnici se navodi da su optuženi Stipe Prlić, kao direktor – predsjednik Uprave i Zoran Bakula, kao član Uprave JP Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar, u okviru postupka javne nabavke za izradu „Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija u BiH” izvršili izbor najpovoljnijeg ponuđača tako što su kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali pravnu osobu SV-RSA d.o.o. Sarajevo u vlasništvu optuženog Nevena Kulenovića.

Navedeno pravna pravna prema preporuci komisije za javne nabavke bila je trećepozicionirana, postupajući tako suprotno odredbi člana 35. stav 2. Zakona o javnim nabavkama BIH i člana 14. stav 1. i 4. Uputstva o primjeni Zakona o javnim nabavkama BIH, za koja postupanja im je optuženi Neven Kulenović, kao vlasnik i zamjenik direktora pravne osobe SV-RSA d.o.o. Sarajevo, dao dar koji su prethodno dogovorili i to sukcesivnim isplatama na račun Zorana Bakule u iznosu od 386.256,86 KM i na račun Stipe Prlića u iznosu od 331.513,18 KM, a koji dar su optuženi Zoran Bakula i Stipe Prlić primili na način da im je isti isplaćen s računa pravne osobe „3 Media Limited” registriranog na Gibraltaru, u kome je punomoćnik sa općomom i generalnom ovlasti optuženi Neven Kulenović./HMS/

Najnovije

RADOVI NA DIONICI TARČIN- IVAN U PUNOM JEKU

Evo kada bi autocesta trebala stići od Tarčina do granice Bosne s Hercegovinom

Radovi na poddionici autoceste na Kordidoru 5 C Tarčin – Ivan su u punom jeku, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Poddionica je podijeljena na dva...