“Oppenheimer” osvojio sedam Oscara

Biografski triler “Oppenheimer” redatelja Christophera Nolana o američkom fizičaru i “ocu atomske bombe” J. Robertu Oppenheimeru veliki je pobjednik 96. dodjele Oscara koja se u noći s nedjelje na ponedjeljak održala u kazalištu Dolby u Los Angelesu.

“Oppenheimer”, koji je bio nominiran za 13 nagrada, osvojio ih je sedam, i to one za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (Cillian Murphy), najboljeg sporednog glumca (Robert Downey Jr.), najbolju glazbu, najbolju filmsku fotografiju i najbolju montažu.

Crna komedija “Uboga stvorenja” redatelja Yorgosa Lanthimosa osvojila je četiri Oscara, one za najbolju glavnu glumicu (Emma Stone), najbolju scenografiju, najbolju šminku i frizuru te najbolju kostimografiju.

Povijesna drama “Zona interesa” redatelja Jonathana Glazera osvojila je Oscare za najbolji međunarodni film i najbolji zvuk te tako postala prvi britanski film koji je trijumfirao u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Nagrada za najbolji izvorni scenarij otišla je filmu “Anatomija pada” redateljice Justine Trier, nagradu za najbolji scenarij prema predlošku dobio je film “Američka fikcija” redatelja Corda Jeffersona. Film “Dječak i čaplja” redatelja Hayaa Miyazakija proglašen je najboljim animiranim filmom, a Oscara za najbolji dokumentarni film dobio je “20 dana u Mariupolju” redatelja Mstislava Černova, što je prvi puta da je neki ukrajinski film dobio najprestižniju svjetsku filmsku nagradu./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img