Oporbeni kandidati vode na lokalnim izborima u Istanbulu, Ankari i u mnogim drugim velikim gradovima u Turskoj

Glavna oporbena stranka u Turskoj sve se više približava pobjedi na lokalnim izborima u glavnim gradovima Istanbulu i Ankari, javlja BBC.

Republikanski gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, koji je na vlasti od 2019. godine, rekao je da je za sada “vrlo sretan”. Nakon više od 70% prebrojanih glasova u Istanbulu, bio je devet postotaka ispred svog suparnika iz Erdoganove AK stranke. Pristalice aktualnog gradonačelnika Istanbula uveliko slave njegovu, čini se, novu pobjedu.

Godinu dana nakon što je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan osigurao treći predsjednički mandat, sebi je postavio cilj vratiti grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik. No, čini se da mu to na današnjim izborima nije uspjelo.

-Na temelju podataka koje sada imamo, mogu reći da je povjerenje i vjera naših građana u nas nagrađena, rekao je Imamoglu nakon objave preliminarnih rezultata izbora.

Njegov sekularni oporbeni CHP vodio je s još većom razlikom u glavnom gradu Ankari. Mansur Yavas također je osvojio vlast prije pet godina od Erdoganove AK stranke. BBC podsjeća da se upravo Yavas i njegov istanbulski stranački kolega smatraju potencijalnim kandidatima za predsjedničku utrku 2028. godine.

Prvi rezultati govore da je oporbena CHP vodeća stranka i u mnogim drugim velikim gradovima Turske, uključujući Izmir i Bursu, te ljetovalište Antaliju.

Erdoganova AK stranka imala je više uspjeha u područjima na jugoistoku koje je razorio dvostruki potres u veljači 2023. godine. Vodeća je politička stranka u gradovima Kahramanmaras i Gaziantep.

Oko 61 milijun turskih birača imalo je pravo sudjelovanja na nedjeljnim izborima, a odaziv je procijenjen na više od 76 posto u 81 pokrajini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img