Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

OPEC i Rusija postigli dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Foto: Ilustracija, REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija postigli su u petak dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno, unatoč pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa da zaustave rast cijena.

OPEC će od siječnja iduće godine smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno a neovisni proizvođači za dodatnih 400 tisuća barela dnevno, objavio je nakon završetka dvodnevnog sastanka u Beču irački ministar za naftu Thamer Ghadhban, javlja Hina.

Dogovor je dva dana visio o niti zbog bojazni da Rusija neće pristati dovoljno smanjiti proizvodnju. Strahovalo se također da Iranu, čiji je izvoz osjetno smanjen zbog američkih sankcija, neće biti odobreno izuzeće pa će Teheran posegnuti za blokadom.

Nakon višesatnih pregovora Iran je dao zeleno svjetlo OPEC-u a Rusija je naznačila da je spremna smanjiti proizvodnju više no što su u početku signalizirali.

Izvor u ruskom ministarstvu energetike kazao je da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju za oko 200 tisuća barela dnevno, više od početno naznačenih 150 tisuća barela dnevno.

Naknadno je izvor u OPEC-u kazao da je Rusija pristala smanjiti proizvodnju za 230 tisuća barela dnevno.

Sporazum je potom brzo usvojen na sastanku OPEC-a i neovisnih proizvođača, navode dva izvora u naftnom kartelu.

Američki predsjednik Donald Trump tražio je od OPEC-a da ne smanjuje proizvodnju kako bi cijene nafte nastavile silaznom putanjom. Poručio je Saudijskoj Arabiji, de facto lideru OPEC-a, da pomogne globalnom gospodarstvu zadržavanjem proizvodnje na dosadašnjoj razini.

Smanjenje će ujedno pomoći Iranu jer će potaknuti rast cijena nafte u kontekstu nastojanja Washingtona da podvrgne pritisku iransko gospodarstvo nakon izlaska iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

“Nikada se u OPEC-u nećemo baviti geopolitičkim pitanjima”, poručio je danas na konferenciji za novinare ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail bin Mohamed al-Mazroui.

Cijene nafte poskočile su danas poslijepodne više od tri dolara, premašivši 63 dolara za barel./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte