UPLOVLJAVANJE KRUZERA "BOLETTE"

Općini Neum ni marke od uplovljavanja broda, kapetanija kaže sve po zakonu

Ovih dana u Neumu, ali i šire, je glavna tema uplovljavanje putničkog broda “Bollete” u neumski akvatorij. Podsjećamo, građani su se okupili u mirni prosvjed protiv toga, načelnik kaže da Općina nema ništa s uplovljavanjem te se i on sam pridružio građanima.

Portal Neum online je zatražio odgovore na pitanja o nadležnosti, izdavanju dozvola, usidravanju broda i transportu putnika na više adresa.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je poslalo odgovor koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Od strane Agencije “Helax” d.o.o. Mostar , Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum je zaprimila obavijest da putnički brod imena MS “Bolette” koji plovi pod zastavom Bahama, vlasnik brodar iz Velike Britanija želi uploviti u akvatorij Neum-Klekna dan 23.06.2022.godine.

Obavijest o najavi uplovljenja, Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum dostavila je istoga dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji BiH, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum.

Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama a čiji je potpisnik i BiH, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.) brod koji je tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi, plati propisane takse, a kako nema adekvatne lučke infrastrukture, brod uz ispunjavanje ovih uvjeta može uploviti na sidrište koje mu se odredi.

Kapetanija pomorske plovidbe Neum je u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH.

U zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti je najavljeno još kruzera za uplovljenje. Izgradnja Pelješkog mosta nije utjecala na procedure ulaska plovila u neumski akvatorij niti je bilo otkazivanja istih.”, stoji u odgovoru.

Kapetanija pomorske plovidbe Neum  je kratko odgovorila da oni rade sve po zakonu.

Općina Neum je u međuvremenu i prozvana da je njoj uplaćeno 31.000 eura, a da se fiktivno protive brodu, na što su i oni poslali odgovor:

“Ovi navodi su netočni i neodgovorno je da se u javnost plasiraju neprovjerene informacije.

Općina Neum nije dobila niti jedne marke ni eura za uplovljavanje ovog giganta u naš akvatorij, što je načelnik Jurković više puta ponovio u izjavama ovih dana.

Općina Neum dobila je samo obavijest o uplovljavanju ovog putničkog broda, nije nas se čak ni pitalo za mišljenje.” stoji u dopisu Općine Neum koji je prenio portal Neum online.

I oni su citirali odgovor federalnog ministarstva koji se podudara s gore navedenim te uputili da se odgovore potraže u Kapetaniji i nadležnom ministarstvu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije