SREDNJOBOSANSKA ŽUPANIJA

Općina Kreševo ima najmanju stopu nezaposlenosti

Općina Kreševo poznata je po poduzetničkom duhu koji je od davnih vremena usmjeren na privatno poduzetništvo. U ovom dijelu BiH razvijeno je gospodarstvo i gospodarska društva iz Kreševa poznata su i u zemljama okruženja, ali i u svijetu.

Neke od većih tvrtki su Stanić Grupacija (Boreas, Beverages, proizvodnja i trgovina alkoholnim i bezalkoholnim pićima),’EPS Laštro (proizvodnja stiropora)’, ‘Miličević’-Milfas, Stamal,Tvornica vapna, Bafas (proizvodnja žbuka, ljepila, niskogradnja, visokogradnja…), ‘Buljan ceste’ (izrada vertikalne i horizontalne prometne signalizacije), ‘Metalos’ (metalna industrija), ‘Talk’ (kovačka…) i druge.

Minimalno vrijeme za registraciju

‘Problemi sa kojima se suočavaju privrednici su manje – više isti u cijeloj BiH, pa tako i u Kreševu. Ključno je rasterećenje gospodarstva kao uvjet za povećanje konkurentnosti. Problemi sa kojima se gospodarstvo suočava su veliko opterećenje nametima, odlazak mlade kvalificirane radne snage, te nepotrebno komplicirana višeslojna administracija, male ovlasti lokalne samouprave, nelojalne konkurencije i tako dalje. Uzimajući cjelokupnu situaciju u državi, mogu reći da je stanje gospodarstva u općini Kreševo na zavidnoj je razini’, kazao je za Poslovne novine Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo.

Foto: Klix.ba

Kada je u pitanju pomoć koju Općina nudi investitorima, Pejak kaže kako su skratili na minimum vrijeme trajanja registracije djelatnosti, imaju niže naknade i opterećenja na Gospodarski sektor, te kaže kako su maksimalna ulaganja u infrastrukturu i putnu povezanost.

Prema službenim statističkim podacima, općina Kreševo ima najmanju stopu nezaposlenosti u Srednjobosanskoj županiji, ali prostora da bude bolje, kaže Pejak, uvijek ima.

‘Najrazvijenije grane gospodarstva su metalna industrija, građevinska, drvna, a sve je značajnija i prehrambena industrija. Pored privlačenja novih investitora i otvaranja novih proizvodnih gospodarskih subjekata, strateški pravci djelovanja Općine su stvaranje preduvjeta za razvoj poljoprivrede i turizma. Turizam može znatno doprinijeti gospodarskoj i demografskoj obnovi cijelog područja Kreševa. Općina ima planine pogodne za zimski sport, lov, ribolov, planinarenje i eko turizam, neka naselja imaju uvjete za razvoj seoskog turizma što treba povezati sa proizvodnjom zdrave hrane te i u tome vidimo mogućnosti za razvoj. Bogato kulturno-povjesno nasljeđe treba promovirati u okviru ukupne turističke ponude’, istakao je Pejak.

Posljednjih godina Općina je, uz pomoć većih nivoa vlasti, napravila značajan iskorak u rješavanju prometne izoliranosti, odnosno u poboljšanju i kvaliteti cestovnih komunikacija, čime su se stvorili bolji uslovi za razvoj gospodarstva u cjelini.

Razvoj poljoprivrede, posebno stočarstva, voćarstva, zaštita i promoviranje domaće proizvodnje, te eksploatacija pitke vode, segmenti su u kojima vide priliku za razvoj.

Nove investicije

‘Oblast iskorištavanja prirodnih resursa, prije svega vode, posljednjih godina je aktualna, tako da je pokrenuta proizvodnja vode u dvije tvornice, a u Sljedećem periodu planira se i pokretanje proizvodnje piva’, najavio je Pejak.

U planu je i izgradnja Sportsko rekreacijskog centra Lopata, a sve s ciljem iskorištavanja turističkih resursa i atrakcije, na kojima će se temeljiti budući turistički razvoj općine.

SRC Lopata zauzima površinu od 44,40 ha, a koncept razvoja bazira se na ravnomjernom rasporedu turističkih sadržaja.

‘Ovim konceptom je predviđena etapna realizacija sadržaja – V etapa realizacije – centralna razvojna zona sa ski stazama, jezerom i sportskim terenima, smještajni kapaciteti hotelskog i apartmanskog tipa, vikend naselje, površine za rekreaciju, parkirne površine, te servisna zona za mehanizaciju za održavanje, edukativni kamp za mlade sa sportskim terenima… Vrijednost projekta je oko 20 miliona KM, a imajući u vidu proračunske mogućnosti Općine, ovaj projekt se planira realizirati kroz javno – privatno partnerstvo. Značaj ovog projekta se ogleda u činjenici da na području općine Kreševo nema sportsko-rekreacijskog centra, a imamo sve neophodne uvjete za izgradnju takvog’, poručio je Pejak.

Sljedeće godine u Kreševu će biti otvorena i nova, bh-austrijska tvrtka, a Pejak nam je za sada mogao otkriti samo da se radi o većoj proizvodnoj investiciji.

Općina je, kaže, bila servis postojećoj austrijsko – bosanskoj firmi koja posluje u Kreševu, te smatraju da su investitori prepoznali da je ovo općina u kojoj je poželjno poslovati i u njoj ulagati.

Ono što uspješno posluje na području ove općine jeste i Poslovna zona Resnik, koja je utemeljena 2013. godine i prostire se na površini od oko 35 hektara.

‘Zona Resnik ima i dodatni potencijal za razvoj koji može, uz pravilan tretman, biti konkurentan na regionalnom nivou. U ovoj zoni djeluje niz gospodarskih subjekata, preko 30 njih, a najavljene su i nove investicije, među kojima je i višemilionska investicija kompanije Boreas, te otvaranje pogona austrijske firme“, zaključio je Pejak./Poslovnenovine/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SIP BiH

Počinje podnošenje kandidacijskih listi za lokalne izbore

Podnošenje kandidacijskih listi za sudjelovanje na lokalnim izborima ove godine počinje danas i trajat će do 17. kolovoza, ističu iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP)...