IZ BORRELLOVOG UREDA

STANO: Oni koji dovode u pitanje cjelovitost BiH nisu prihvatljivi EU

Europska unija održala je podnevnu konferenciju za novinare na kojoj su novinari postavljali pitanja i o Bosni i Hercegovini te tražili komentar Ureda Josepha Borella o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kako piše N1, glasnogovornik EU Peter Stano poslao je jasnu poruku o stavu EU – “svako tko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Europskoj uniji”.

Na pitanje novinara Krasniqija Ekrem ima li Ured Borella +informacije da je “najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, Stano je rekao: “Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i integritetu BiH”.

Govoreći o najavama Dodika da će RS povući suglasnosti za OS BiH, izaći iz državnih institucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS, a zbog zakonskih odredbi kojima se brani negiranje genocida u Srebrenici, iz EU su ponovili stav kako je BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu.

“Naglašavamo podršku EU integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Tko god da uradi bilo što da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima jasnu europsku perspektivu i mi radimo s Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom kao jednom zemljom prema čijem smo suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti posvećeni. To je poruka koju šaljemo svim našim partnerima”, rekao je Peter Stano./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DRUGI PIŠU

ČEVRA: Naivni su svi koji misle da je Dodik gotov, zašto Sarajevo nema odgovor

Velika većina „probosanskih političkih snaga“, takozvanih političkih analitičara i intelektualaca u BiH, ima jedan te isti problem – naivno žive u vlastitim iluzijama i...