DODIK O ASHDOWNU

“On je bio zlotvor koji je zloupotrijebio međunarodno pravo”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da BiH može živjeti samo ukoliko se vrati izvornom Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, dok će u suprotnom biti zemlja “po volji međunarodnih kriminalaca kakav je bio i nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown”.

Dodik je istaknuo da sve što su uradili visoki predstavnici mora biti vraćeno u okvir Ustava, dok u protivnom o sudbini BiH trebaju “brinuti oni koji je žele ovakvu kakva jeste”.

“Sve ono što su radili visoki predstavnici u pogledu kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma neće biti održivo što mora znati i međunarodna zajednica. Neka poduzimaju što hoće, a mi ćemo poduzimati ono što mislimo da treba. Sve što su uradili visoki predstavnici mora biti vraćeno u ustavni okvir”, rekao je novinarima Dodik.

On je ponovio da je Ashdown svojevremeno došao u BiH, s namjerom da lobira za muslimansku stranu i da je dobro što sada na vidjelo izlaze dokumenti o njegovim nečasnim radnjama.

“On je bio zlotvor koji je zloupotrijebio međunarodno pravo. Da je bilo pravde i prava odgovarao bi za kršenje međunarodnog prava, kao i prava jednog naroda. Ovo samo potvrđuje da smo bili u pravu kada smo mu se suprotstavili i što tražimo da njegove odluke moraju biti poništene. Ovaj proces ne smije prestati i moramo se okupiti oko ovoga”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da je Ashdown, dok je boravio u BiH, kupio kuću od bošnjačkog generala za 100.000 KM, a kada je odlazio prodao je za dva milijuna KM.

“Ovdje je riječ o klasičnoj korupciji i plaćanju za usluge koje je Ashdown činio u BiH”, ocijenio je Dodik./Srna/HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

EPICENTAR 27 KM OD MOSTARA

Zatresao se jug Hercegovine

Prema podacima EMSC u 11.34 minute slab potres pogodio je područje južne Hercegovine. Magnituda potresa bila je 2,1 po Richteru. Potres je bio na dubini...