OHR: DF-ov i SDP-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH!?

Pravni tim Ureda visokog predstavnika u BiH ocjenio je kako SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu F BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, saznaje Hrvatski Mediski Servis od izvora u OHR-u, koji je zatražio diskreciju.

Zastupnici SDP-a i DF-a, koristeći poslovničku mogućnost za danas (utorak) sazvali su sjednicu Zastupničkog doma kako bi se raspravljalo o njihovom zakonskom prijedlogu prema kojem bi se iz svake županije birao po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih, što je Ustavni sud BiH, odlučujući po zahtijevu Bože Ljubića proglasio neustavnom odredbom Izbornog zakona BiH. SDP i DF otišli su čak i korak dalje u kršenju presude Ustavnog suda pa su predvidjeli da se, u koliko ne bude dovoljno Srba u županijskim skupštinama, Klub Srba može  popunjavati i tako da se s lista neizabranih zastupnika u županmijsku skupštinu u Dom naroda biraju oni Srbi koji su dobili najviše glasova, iako nisu izabrani u županijski parlament.

Da stvar bude još gora SDP i DF su spomenuti prijedlog uputili u Parlament F BiH, iako su izmjene Izbornog zakona u nadležnosti Parlamenta BiH.

Zastupnici HDZ BiH, ocjenjujući kako SDP i DF ovim protuustavnim prijedlogom “ruše državu BiH”, najavili su kako neće doći na današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, a prema najavama isto će postupiti i zastupnici SDA i SBB. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta F BiH Edin Mušić (SDA) kazao je kako SDP i DF “svojom agresivnošću i spomenutim prijedlogom žele destabilizirati Federaciju BiH”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Krvavi sukob migranata u Cazinu, troje mrtvih

U mjestu Šturlići kod Cazina, danas oko 17 sati došlo je do velikog sukoba migranata.Prema prvim informacijama stradala su dva migranta.Dolaskom na mjesto, policijski...