VIDEO

Ogroman prosvjed protiv vlasti u Varšavi. “Ovo je najveći skup u povijesti”

Oko milijun ljudi okupilo se u Varšavi na prosvjedu liberalne oporbe protiv politika nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), procjena je gradskih vlasti. Istu procjenu objavio je i ured gradonačelnika rekavši da se prosvjedovalo na poziv oporbe u središtu poljskog glavnog grada 15 dana uoči izbora.

Novinska agencija PAP, citirajući policijske informacije, prenijela je da se okupilo oko 100.000 ljudi. “Ovo je apsolutno najveći skup u povijesti Varšave”, rekla je za agenciju France presse glasnogovornica ureda gradonačelnika Monika Beuth.

Gusto zbijeni, sudionici su marširali noseći transparente s natpisima “Dosta nam je i želimo promjene” i “Zajedno imamo snagu”. “Ništa ne može zaustaviti ovu silu”, rekao je bivši premijer Donald Tusk. “Neka nitko u redovima vlasti gore nema iluzija. Ova promjena je neizbježna”, dodao je.

Dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Poljskoj najveći oporbeni savez u zemlji – Tuskova Građanska koalicija – pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice glavnog grada Varšave na “Marš milijuna srca”.

Proteste podržava i lijevi savez Lewica. Poljaci su pozvani na izbore 15. listopada. U svim dosadašnjim istraživanjima PiS, koji je na vlasti od 2015., vodi s jasnom prednošću. Prema istraživanju Instituta Ibris od 27. rujna, predviđa se da će vladajuća stranka dobiti 35.1 posto glasova te se može nadati trećem mandatu./HINA/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img