Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

OGLASIO SE OHR: Nejasan razlog za postojanje pričuvnog sastava policije u RS

Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da je nejasan razlog za postojanje pričuvnog sastava policije MUP-a RS, te poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom.

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit u povodu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS, koji je u četvrtak usvojila NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje pričuvnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

– Razlog za postojanje pričuvnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u tijeku, pozivamo dužnosnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava pričuvnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS – precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS „da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opći okvirni sporazum za mir“.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje pričuvnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

U međuvremenu, aktualizirano je pitanje formiranja pričuvnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a, te je u tom kontekstu zazvana izvanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost, a radi, eventualne, operacionalizacije te inicijative./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte