AMERIČKO VELEPOSLANSTVO: Zabrinutost zbog stavova u deklaraciji SDA; ustav ne nudi pravo na odcjepljenje entiteta

Američko veleposlanstvo u Sarajevu izrazilo je zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podjele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA.

Veleposlanstvo SAD-a u poruci objavljenoj na “Twitteru” ističe da ova vrsta retorike ne rješava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje potiče postojeće političke tenzije.

“Stav SAD je poznat i ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, navodi se u poruci.

U poruci se napominje da retorika, koja izaziva podjele, usporava napredak BiH ka euroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podsjeća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantiran Daytonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na odcjepljenje ijednom od entiteta.

Postojanje svakog entiteta u potpunosti ovisi od postojanja BiH.

U poruci se dodaje da svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s unaprijed određenim procedurama u Ustavu za što je potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.


/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...