Hrvatski Medijski Servis

OGLASILI SE PRIOPĆENJEM Nije točno da je Sud BiH odbio izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj

FOto: N1/PIXELL Fotomontaža: HMS

-Nije točna vijest koja je objavljena da je Sud BiH odbio izručenje potraživanog Zdravka Mamića. Danas je u Sudu održano ročište u ekstradicijom postupku na kojem je traženo izjašnjenje potraživanog Mamića o tome pristaje li na pojednostavljeno izručenje ili želi redovnu proceduru, što je njegovo zakonsko pravo i na što je Sud obavezan pitati svakog potraživanog. Potraživani Zdravko Mamić se opredijelio za redovnu proceduru, stoji u priopćenju za javnost Suda BiH kojima se demantiraju medijski natpisi da je ta pravosudna institucija odbila izručiti Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iz Suda pojašnjavaju da su Mamiću određene mjere zabrane.

“Također, na današnjem ročištu je razmatrana opravdanost određivanja mjere privremenog pritvora. Sud je našao opravdanim odrediti adekvatne mjere zabrane, o čemu je donijeto rješenje”, navodi seu priopćenju.

Iz Suda BiH se navodi da ta institucija nije nadležna donijeti odluku o eventualnom Mamićevom izručenju u RH.

-Ističemo da Sud nije odlučivao o izručenju, niti Sud uopće odlučuje o izručenju. Naglašavamo da je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uvjeta za izručenje u svakom konkretnom slučaju, o čemu danas također nije odlučivano, te će biti predmetom odluke Suda tek kad Sud dobije ekstradicijsku dokumentaciju iz Republike Hrvatske. Konačnu odluku o izručenju će donijeti državni ministar pravde, na osnovu ZMPP u kaznenim stvarima, priopćeno je iz Suda BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte