O PRITISCIMA I PRIJETNJAMA TUŽITELJIMA

ODVJETNIK MUSELIMOVIĆ: Ovo vodi ka kaosu, nikada ništa slično nisam vidio

Josip Muselimović, ugledni mostarski odvjetnik , komentirajući za „Avaz“ predmet „Respiratori“, pritiske na pravosuđe, prijetnje glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, kazao je da je pola stoljeća u ovom poslu, ali da nikada ništa slično nije vidio niti doživio.

Muselimović vjeruje da su prijetnje nositeljima pravosudnih dužnosti bile i očekivane s obzirom na izjave pojedinih političara u vezi s ovim predmetom i porukama koje su upućivane.

– Nikada u jednom predmetu, iako je u posljednjih 20-ak godina bilo raznih afera, nije se dogodilo nešto slično ovome. Razlog tome je što se u raspravu o predmetu „Respiratori“ uključio svatko, od najvećih državnika do vjerskih službenika. Praktično, u pravosudni postupak se svatko upleo i dogodio se, prema mome sudu, neviđen pritisak na nositelje pravosudnih funkcija – rekao je Muselimović.

Ne smiju, smatra, pogotovo nositelji visokih političkih funkcija zahtijevati od suda da riješi nešto na jedan ili drugi način.

-Svjedočili smo upravo da su najviši politički državnici imperativno zahtijevali da se prema nekih ljudima ne primijene određene zakonske mjere. Oni su se indirektno umiješali u pravosudni sustav. Što je onda bilo očekivano u ovakvoj situaciji – istakao je.

Kriminalni polusvijet

Komentirajući izravne prijetnje glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, on je pojasnio da je ranije bilo pritisaka, ali nikada na ovaj način.

– Prijetnje glavnoj tužiteljici onda nisu nikakvo čudo jer su se iz sata u sat oglašavali najviši nositelji političkih funkcija i duhovnih zvanja. Onda nije ni čudno da su ljudi iz onih ili ovih razloga, na koncu i kriminalni polusvijet, uputili ozbiljne prijetnje. Ovakvo ponašanje nas vodi u kaos i ka tome da će i posljednji optimisti izgubiti povjerenje u pravosudni sustav – kazao je Muselimović

Ovo je nedopustivo

– Dogodilo se nešto što je neshvatljivo i nedopustivo u bilo kojem demokratskom sustavu. Taj pritisak nije dobar jer se nitko ne smije miješati u rad pravosuđa, pogotovo u ovako delikatnim situacijama. Ja ovo zaista nikada nisam vidio – zaključio je Muselimović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Hrvatska zainteresirana za gospodarsku suradnju

O mogućnostima gospodarske suradnje te poslovnom ambijentu i posljedicama pandemije koronavirusa razgovarano je tijekom današnjeg posjeta veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića članovima...