PROŠIRENA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ BiH

Održivo rješenje koje jamči legitimno predstavljanje i uklanjanje diskriminacije je imperativ za sva tri naroda

Na Kupresu, u hotelu Adria Ski, održana je 26. sjednica proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz ove političke stranke priopćeno je da se na današnjoj sjednici razgovaralo o aktualnim političkim procesima i pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH kao ključnog političkog pitanja koje će usmjeriti sve buduće odnose, napose u Federaciji BiH.

-Također, funkcioniranje institucija na svim razinama vlasti i pitanja sigurnosnog okvira bile su teme današnje proširene sjednice Predsjedništva. Naglašeno je kako retorika koja narušava međunacionalne odnose i kojoj javnost svjedoči ne može doprinijeti ničemu osim nacionalističkim partikularnim ciljevima pojedinih politika, priopćeno je.

Izdvojeno je kako buduće izborno zakonodavstvo osigurava nužne preduvjete za održavanje Općih izbora 2022 godine i regulira sve postojeće neustavne anomalije i onemogućava diskriminaciju, nametanje političkih predstavnika i majorizaciju. Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili su kao temeljni ustavni postulat – konstitutivnost narod. Izborni zakon BiH, kako dodaju, mora omogućiti legitimno političko predstavljanje uz jednaka aktivna i pasivna biračka prava svima i biti usklađen s Ustavom BiH.

-Predsjedništvo BiH i Dom(ovi) naroda (BiH i F BiH) ne mogu biti predmet diskriminacije jer su u Daytonskom mirovnom sporazumu i postavljeni kao institucionalni okviri utemeljeni na jednakopravnoj zastupljenosti i legitimnoj predstavljenosti konstitutivnih naroda. Ove institucije služe kao balans većinskog i konsenzusnog modela, slično kao i u svim drugim višenacionalnim državama diljem Europe i svijeta, priopćeno je.

Na sjednici proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH poseban naglasak je stavljen na preostalo vremensko razdoblje do kraja tekuće godine. Održiv dogovor o svim otvorenim političkim pitanjima je jednako važan politički interes za sve uključene strane./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...