LJUBUŠKI

Održana III. radionica sa ribarskim udruženjima na području delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata

U Ljubuškom u Motelu “MOST” održana je treća po redu radionica za članove ribarskih društava, lokalne NVO-e i javna poduzeća koja djeluju na području sliva Neretve. Radionica je održana u sklopu projekta:”Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina”, kojeg provodi Regionalni Resursni Centar/ReReC, a financira Cticical Ecosystem Partnership Fund /CEPF.

Cilj radionice su podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, stvorili preduvjeti za učinkovitu zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata, piše Đaka-City.info.
Sudionici radionice upoznati su o glavnim aktivnostima projekta te načinu i modelima zaštite riječnih ekosustva i globalno ugroženih vrsta na području delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata. Naglašena je potreba za većim angažmanom javnosti i ključnih dionika u prostoru za učinkovitu zaštitu globalno ugroženih vrsta riba: mekousne pastrmke, podustve, plotice, svala, imotske gaovice, prikanaca i dr. ugroženih vrsta koji nastanjuju vode Neretve, Tihaljina – Mlade – Trebižata, Vrljike, Lištice u Mostarskom blatu.

Istaknuta je potreba većeg angažiranja ključnih dionika na ovom problemu kroz zajedničko djelovanje i prekograničnu suradnju koja bi bila usmjerena na zaštitu i održivom upravljanju vodnim resursima koji bi vodio integralom upravljanju slivom području Neretve i Trebižata.

Struči predavač i predstavnici Ministaratva prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša ŽZH – gosp. Zdenko Mandić ukazali su na obveze iz Zakona o slatkovodnom ribarstvu te Ribarske osnove. Još jednom je ukazano na potrebu žurnog reguliranja prava korištenje ribljeg fonda na području ŽZH kako bi ribarska drušva bila u mogućnosti provoditi zakonom propisane mjere i obveze. Svako odlugovlačeje potpisivanje Ugovora o korištenju prava na ribljim fondom može proizversti daljnje negativne posljedice na samo za ribarska društva nego za ukupnu biološku raznolikost u riječnm ekosustavu.

U cilju ostavrenja postavljenih ciljeva projekta vode se razgovori sa gradonačelnikom Metkovića i Imostaskog oko potpisivanje sprazuma o zajedničkoj suradnji u prekograničnom području delte Neretve i Imotsko Bekijskog polja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PODACI ZA VELJAČU

Potrošačka košarica gotovo 2 tisuće KM, pokrivenost plaćom ispod 50 posto

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec veljaču 2021. godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM...