Održan prvi sastanak na visokoj razini EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, skupa s mnogobrojnim bh izaslanstavom, sudjelovala je danas na prvom uvodnom sastanku izaslanstava Bosne i Hercegovine i Europske komisije nakon otvaranja pregovora, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sa strane EU sastanku je predsjedao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.

Krišto se iznova zahvalila Europskom vijeću i Europskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

“Ta potpora i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva”, istaknula je Krišto.

Krišto je iskazala zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Europske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

“Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tijekom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležne razine vlasti”, istaknula je predsjedateljica Krišto i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za suradnju i napredak u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Naglasila je kako proces integracija u Europsku uniju podrazumijeva aktivno sudjelovanje političkih predstavnika u institucijama BiH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše zemlje.

Dodala je kako će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako Europska komisije očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

“Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije”, poručila je predsjedateljica Vijeća ministara BiH i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obveza./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img