Hrvatski Medijski Servis

Odmetnuti članovi SDA preuzimaju vlast u dvije velike županije u FBiH?

SDA je odnio izborne pobjede u svim županijama s bošnjačkom većinom. Malo kome je to iznenađenje, ali taj podatak im nije jamac kako će biti na vlasti u iduće četiri godine na ovoj razini, piše Večernji list BiH. O koaliciji bi mogli odlučivati njihovi bivši članovi koji su matičnu stranku napustili prije samo nekoliko mjeseci, piše Večernji list.

Počinju pregovori

U Sarajevskoj županiji stranka Narod i pravda osvojila je 13,88 posto glasova i s Našom strankom, SDP-om i ostalima koji su prešli izborni prag može formirati novu vlast. Samo je pitanje hoće li biti dovoljno sposobni sklopiti takav koalicijski dogovor. Slično je i u Tuzlanskoj županiji. Nova politička opcija PDA, koju čine odmetnuti članovi SDA, osvojila je oko 20 posto glasova u ovoj županiji. Ostvarili su sličan rezultat kao SDA i SDP, tako da je sada pitanje tko će s kim koalirati. Razliku koja im je potrebna za sastavljanje vlasti lako će naći u manjim strankama.

Vlast bez SDA bi se mogla dogoditi i u BPŽ-u ako manje političke opcije donesu odluku o udruživanju i izbacivanju Izetbegovićeve stranke iz vlasti. Vjerojatno jedina županija u kojoj će sigurno SDA ostati na vlasti je ZDŽ. Tu je SDA pripalo skoro 30 posto glasova i samo je pitanje tko će s njima činiti koaliciju. S obzirom na to da je ovo jedina većinski bošnjačka županija u kojoj Hrvati imaju legitimne predstavnike u Skupštini, logično bi bilo da oni budu dio buduće vlasti. Ali logika u BiH često ne vrijedi. Zbog toga treba sačekati i vidjeti kojim će putem ići pregovori o budućoj vladajućoj koaliciji.

Ipak, Bošnjaci imaju u Federaciji dovoljnu glasačku mašineriju koja im osigurava da u svakom slučaju imaju legitimne predstavnike u vlasti. S Hrvatima to nije slučaj. Koliko će bošnjačke stranke imati sluha za Hrvate na područjima gdje je hrvatski narod u manjini, ostaje vidjeti.

Nastavak otimanja prava

Prošlost govori kako su Bošnjaci politikom otimanja prava primorali veliki broj Hrvata na iseljavanje s prostora većinski bošnjačkih županija. Da nije tako bilo, Hrvati bi u više ovih sredina bili u mogućnosti birati svoje legitimne predstavnike. I to ne samo u županijske skupštine nego i Dom naroda Federacije BiH. Ali bošnjačke stranke će i dalje odlučivati i o tome./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte